Ziua mondială a pacienților cu scleroză multiplă, la Timișoara
Luni, 27 mai, în sala de festivități a Parohiei Timișoara – Iosefin a avut loc întâlnirea membrilor Asociației de Scleroză Multiplă din România, în cadrul campaniei „Ștafeta ciclistă SM 2019” cu tema „Partea nevăzută a SM”. Mesajul organizatorilor a fost de solidarizare și de încurajare a pacienților afectați de scleroza multiplă.
La întâlnirea membrilor Asociației de Scleroză Multiplă din România, din partea Fundației „Filantropia” – Timișoara a participat pr. Cristian Pavel, președintele fundației, care a transmis mesajul de solidaritate a Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului pentru persoanele afectate de această suferință și a evidențiat sprijinul fundației în ajutorarea persoanelor cu scleroză prin proiectele pe care le dezvoltă.
Obiectivul întâlnirii a fost realizarea unei serii de evenimente recreativ-itinerante, de tip ștafetă ciclistă, organizat în șapte localități din România, cu participarea voluntarilor, copii, tineri, a persoanelor afectate de SM și a familiilor acestora, cu prilejul Zilei Mondiale SM, 30 mai, într-un demers comunitar de încurajare a persoanelor afectate de maladie.
Această ștafetă a pornit de la Iași în data de 21 mai, apoi ștafeta mesajelor de încurajare a poposit la Piatra Neamț, Bistrița și Oradea, iar pe 27 mai ștafeta ciclistă a ajuns la Timișoara.
Cei doi voluntari ai ștafetei, au oferit la fiecare oprire mici seminarii de kinetoterapie și informare socială, alături de specialiști din localitate, iar apoi, copii, tineri și membri ai familiei, utilizând propriile biciclete, s-au alăturat, ca supporter bicicliști, într-un tur ciclist simbolic și recreativ.
De la Timișoara ștafeta ciclistă s-a îndreptat spre Craiova, iar pe 30 mai a ajuns la Alba-Iulia, unde toate mesajele scrise pe flori de hârtie, culese la fiecare popas au fost expuse în cadrul unui eveniment.
Scleroza multiplă este o boală neurologică autoimună, incurabilă în prezent, care afectează în jur de 10.000 de români. Asociația de Scleroză Multiplă din România, organizatorul acestei campanii, oferă informare timpurie, consiliere și sprijin pentru toți pacienții afectați din România, prin intermediul grupurilor locale dezvoltate de organizație în 20 de județe ale țării.
La Oradea, Alba-Iulia si Bistrița sunt oferite servicii de recuperare de lungă durată în cadrul centrului de zi și a centrului de servicii comunitare dezvoltate de mișcarea națională a pacienților. Pentru tratament sunt disponibile în prezent 13 centre medicale specializate, între care, începând cu anul acesta a fost adăugat și Craiova.