Ziua Națională a Costumului Tradițional din România, la Muzeul ASTRA

Un articol de: Oana Rusu - 12 Mai 2018

În perioada 12-13 mai, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului găzduieşte prima ediţie a Zilei Naționale a Costumului Tradițional din România. Această zi a fost instituită prin legea nr. 102 / 2015 publicată pe 13 mai 2015 în Monitorul Oficial.

La Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Con­siliului Județean Sibiu, evenimentul va cuprinde patru ateliere interactive cu participare gratuită (țesut la gherghef, povești, prelucrare lână, con­fecționat opinci) și expoziții cu costume tradiționale.

„De-a lungul timpului, îmbrăcămintea a devenit proiecţia exterioară a tot ceea ce simțim şi gândim despre noi, ca indivizi şi despre ceilalţi, ca şi colectivitate. Costumul popular este rezultatul nevoilor materiale şi spirituale ale comunităţii, motiv pentru care, de-a lungul timpului, asupra sa au intervenit mutaţii semnificative în aspectul cărora se oglindesc, cel mai bine, evoluţia calitativă a vieţii, a concepţiilor şi a idealurilor estetice ale acesteia în perioadele ei de dezvoltare istorică. În timp, costumul popular devine o puternică armă, în luptele ideologice, pentru definirea identităţii naţionale şi sociale ale unei societăţi sau comunităţi”, a declarat Elena Găvan, muzeograf Muzeul ASTRA.

Duminică, 13 mai, vor avea intrare gratuită în Muzeul ASTRA vizitatorii care vor fi îmbrăcați în costum popular autentic (femei: ie, poale, șurț și cătrință / foi, brâu, laibăr sau pieptar; bărbați: cămașă, cioareci sau ițari, brâu, laibăr sau pieptar, clop / căciulă) avizat de către specialiștii muzeului. Trei vizitatori, purtători a trei dintre cele mai frumoase costume avizate, vor primi intrare gratuită în Muzeul în aer liber la două dintre evenimentele organizate ulterior de Muzeul ASTRA: Ziua Iei (22-24 iunie 2018) și ASTRA Multicultural (12-15 iulie 2018). De asemenea, va fi realizat un album foto digital cu vizitatorii care participă la eveniment îm­brăcați în costum popular și cu participanții de la „Garderobă”. Albumul va fi publicat pe contul de Facebook al muzeului în cursul lunii mai. Tot duminică, 13 mai, între orele 10:00-16:00, vizitatorii vor avea posibilitatea să îmbrace piese de costum din recuzita muzeului și să se fotografieze cu acestea.

Programul evenimentului începe azi, 12 mai, cu atelierul de țesut la gherghef „Hai să țesem împreună cel mai lung tricolor românesc!”, susținut de Mihaela Gâță, Săliște, începând cu ora 11:00, la Pavilionul Muzeal Multicultural ASTRA. Tot de la ora 11:00, are loc acţiunea „Poveşti: Despre saşi şi landleri în cadrul programului Calea Minorităţilor Etnice. Comunitatea mea multiculturală”, la care participă reprezentanţi ai comunităţii de saşi şi landleri din Turnişor şi reprezentanţi din cadrul comunităţii româneşti din Avrig / Șezătoarea din Avrig, la Muzeul în aer liber / Gospodărie de viticultor sas, Șeica Mică, județul Sibiu. Începând cu ora 11:00, are loc şi acţiunea „Povestea lânii. Atelier de prelucrare a lânii, de la tunsul oilor la tors”, la Muzeul în aer liber / Gospodărie de oieri și atelier pentru prelucrarea lânii, Poiana Sibiului, județul Sibiu. De la ora 12:00 are loc acţiunea „Obiceiuri și tradiții din Scheii Brașovului; expoziție de costume”, la care participă membrii Uniunii Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovechi, locul de desfăşurare fiind Muzeul în aer liber.

Duminică, 13 mai, continuă o parte din ateliere din ziua precedentă, la care se adaugă şi un atelier demonstrativ de confec­ționat opinci susținut de Coman David Adrian, din Avrig, locul de desfăşurare fiind Pavilionul Muzeal Multicultural ASTRA.

De asemenea, pe 12-13 mai, între orele 10:00-16:00, este deschisă expoziţia „100 de ani cusuţi în costumul naţional din Mărginimea Sibiului”, cu costume populare de sărbătoare din Mărginimea Sibiului şi fotografie etnografică cu piese de port popular din Sudul Transilvaniei, la Pavilionul Muzeal Multicultural ASTRA. Tot pe parcursul manifestării, în cadrul a 20 de gospodării din Muzeul în aer liber vizitatorii vor putea identifica costume specifice zonelor de pro­veniență ale monumentelor stabilite, conform unui comunicat al CNM ASTRA.