Ziua Națională a României sărbătorită în mod solemn la Alba Iulia

Un articol de: Oana Rusu - 01 Decembrie 2023

La Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia a fost sărbătorită Ziua Națională a României, la 105 ani de la Marea Unire. Înalt­preasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a celebrat Sfânta Liturghie, apoi a săvârșit slujba de Te Deum, în prezența a mii de credincioși din țară și de peste hotare. Răspunsurile liturgice au fost oferite, cu acest prilej, de Grupul coral „Cantores Domini” al Eparhiei Alba Iuliei.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhi­episcop Irineu a spus: „Sărbătoarea noastră naţională, 1 decembrie 1918, este ziua în care s-a pus capăt robiei. Atunci a început era istoriei românilor liberi, unindu-se toţi sub o singură stăpânire naţională. Din acel moment, Alba Iulia a îmbrăcat pentru eternitate veşmânt de sărbătoare. (...) La 1 decembrie 1918, aici s-a realizat unirea Transilvaniei cu patria-mamă, România, prin aceasta desă­vârşindu-se statul naţional român. La această mare sărbătoare, avem prilejul de a mulţumi Bunului Dumnezeu pentru bucurii şi pentru încercări, dar mai ales pentru ajutorul pe care neamul acesta l-a simţit în momentele de grea cumpănă ale istoriei sale”.

În continuare, pe esplanada spe­cial amenajată în fața Catedralei Încoronării, Înaltpreasfin­țitul Părinte Arhiepiscop Irineu a săvârșit slujba de Te Deum, celebrată în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra poporului român de-a lungul timpului. Ceremonia a fost săvârşită în prezența a mii de credincioși veniți din întreaga țară și din afara granițelor. 

La finalul slujbei, ierarhul a evidențiat însemnătatea istorică a actului unificării românilor într-un singur stat. Apoi au fost interpretate un colind și trei cântece patriotice de către soborul de clerici și miile de credincioși.