Ziua Naţională a României, sărbătorită la Cluj-Napoca
Instituția Prefectului județului Cluj, Primăria municipiului Cluj-Napoca și Divizia 4 Infanterie „Gemina” au organizat mai multe manifestări cu ocazia Zilei Naționale a României. La evenimente a participat şi Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de alţi reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Ceremoniile au început la statuia ecvestră a voievodului Mihai Viteazul, recent reabilitată, din Piaţa „Mihai Viteazul” din Cluj-Napoca, unde au fost depuse coroane de flori. Au participat Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, autorități centrale şi locale, precum şi un numeros public.
Apoi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, IPS Mitropolit Andrei a oficiat o slujbă de Te Deum, în prezenţa Excelenței Sale, cardinalul Francesco Monterisi, de la Vatican, a PS Părinte Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a președintelui Consiliului Județean, Alin Tișe, a prefectului Județului Cluj, Ioan Aurel Cherecheș, a primarul orașului, Emil Boc, şi a oficialităților locale, militare și județene, profesori, istorici, teologi și numeroși clujeni.
Manifestările au continuat în Piața „Avram Iancu”, cu intonarea imnului național. Prorectorul Universității „Babeș-Bolyai”, acad. Ioan Bolovan, a rostit o cuvântare cu privire la Marea Unire de la 1918. A luat cuvântul, apoi, IPS Mitropolit Andrei, cu privire la importanţa unirii de la 1 decembrie 1918 pentru românii de pretutindeni, iar primarul Emil Boc i-a îndemnat pe clujeni la unitate. Au mai vorbit Excelența Sa, cardinalul Francesco Monterisi, de la Vatican, PS Părinte Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, prefectul Județului Cluj, Ioan Aurel Cherecheș, și alte oficialități. De la ora 11:00 a avut loc parada militară, urmată de un spectacol de confeti și artificii.
La Cluj-Napoca, ziua de 1 decembrie s-a încheiat cu un spectacol dedicat centenarului, cu muzică populară, muzică ușoară, lumini, videoproiecţii şi focuri de artificii.
Elevi clujeni în „Trenul Unirii”
Peste 400 de elevi de la mai multe școli clujene, însoțiți de profesorii lor și inspectori ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, au plecat sâmbătă dimineaţa cu „Trenul Unirii” la Alba Iulia, pentru a participa la manifestările organizate de Ziua Naţională a României, cu ocazia Centenarului.
De la ora 7:00, aceștia s-au adunat în gara din Cluj-Napoca, unde, înainte de plecare, au primit binecuvântarea IPS Mitropolit Andrei. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit o slujbă de binecuvântare pentru călătorii prezenți.
Înainte de plecare, elevii Seminarului Teologic Ortodox, dirijați de pr. prof. Petru Stanciu, acompaniați de elevii Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă”, alături de ceilalți elevi și profesori clujeni, au intonat imnul național și câteva cântece patriotice.
La plecare, IPS Mitropolit Andrei a binecuvântat mulțimea aflată pe peronul gării din Cluj și le-a urat tuturor „La mulți ani!”. La eveniment, au fost prezenți: inspectorul școlar general, prof. dr. Valentin Cuibus, inspectorul de religie, pr. prof. Marian Sidon, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pr. lect. Liviu Vidican Manci și alți profesori și inspectori ai ISJ Cluj.
Potrivit inspectorului general Valentin Cuibus, au fost închiriate două garnituri de tren de la un operator privat, una care a plecat de la Dej – Gherla, iar cealaltă din Cluj-Napoca, care au trecut prin Câmpia Turzii şi Teiuş şi au ajuns la Alba Iulia în jurul orei 10.00, pentru participarea la manifestările oficiale organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României. Cele două garnituri de tren cu care elevii s-au deplasat au fost împodobite cu steaguri tricolore şi cu mesaje privind Unirea de la 1 Decembrie. La Teiuș, elevii au depus o coroană de flori la placa amplasată în memoria lui Ion Arion, din comuna clujeană Iara, care a fost împuşcat în 30 noiembrie 1918 de cei care se opuneau unirii, în timp ce ducea steagul tricolor la manifestările de la Alba Iulia.
În această perioadă, Inspectoratul Școlar Județean Cluj a organizat patru mari evenimente dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, în care au fost implicați sute de elevi ai școlilor clujene. Printre acestea se numără Concursul de cultură general „În slujba țării și a neamului românesc”, Cupa Centenarului la Baschet și Fotbal, concursul de video-eseuri, intitulat „Mesajul nostru pentru România” și cel de-al patrulea, care a constat în deplasarea la Alba Iulia cu „Trenul Unirii”, prin care s-a refăcut traseul parcurs de înaintași, în urmă cu 100 de ani, de la Dej – Gherla – Cluj, spre Alba Iulia, conform ISJ Cluj.