De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
150 de ani de existenţă a Universităţii din Bucureşti
Universitatea din Bucureşti a împlinit ieri, 16 iulie, 150 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej aniversar, în Aula Magna din Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti a fost organizată o ceremonie festivă la care au participat reprezentanţi ai înaltelor instituţii ale statului român, distinşi membri ai corpurilor diplomatice acreditate la Bucureşti, rectori, profesori şi studenţi ai Universităţii din Bucureşti şi de la universităţi din ţară. La ceremonia aniversară a fost invitat şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit alocuţiunea „Universitatea - laborator al ştiinţelor dinamice şi comunicare a valorilor perene”.
Evenimentul festiv a însemnat nu numai marcarea celor 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii din Bucureşti, dar şi un prilej de omagiere şi recunoştinţă faţă de înaintaşi, faţă de generaţiile de profesori şi studenţi care au contribuit la ridicarea prestigiului acestei instituţii şi care continuă să contribuie şi azi.
Ceremonia aniversară a fost deschisă prin intonarea Imnului României şi a cântecului academic bine cunoscut „Gaudeamus” de către Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române şi a continuat cu alocuţiunea de deschidere a rectorului Universităţii din Bucureşti, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, care a subliniat că actul domnesc din data de 4/16 iulie 1864, care prevedea înfiinţarea Universităţii din Bucureşti, s-a înscris în contextul de construcţie instituţională şi de efervescenţă modernizatoare a statului român. „Aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Universităţii din Bucureşti poartă cu sine o semnificaţie aparte culturală şi istorică pentru fiecare dintre noi. Nu este întâmplător faptul că orice discurs despre instituţia noastră şi orice referire la termenul care o desemnează sunt încărcate cu un puternic sentiment de reverenţă şi gratitudine faţă de imensa demnitate şi autoritate de care această instituţie trebuie să se bucure în societate. (…) După 150 de ani sunt foarte multe lucruri care ar merita rostite, asupra cărora ar fi bine să medităm cu atenţie şi cu răbdare pentru a învăţa din greşeli şi a nu le repeta, dar şi pentru a reitera şi întări pilda faptelor meritorii. Dar poate că ceea ce este cel mai important la acest bilanţ atât de bogat este morala că buna funcţionare a instituţiei depinde, dincolo de gradul general mai mult sau mai puţin favorabil, de oamenii care o animă. Prin strădania comună a membrilor comunităţii sale academice, Universitatea din Bucureşti a reuşit să-şi îndeplinească misiunea sa de a forma generaţii succesive de tineri în spiritul respectului pentru adevăr şi al cunoaşterii ştiinţifice, ataşamentului pentru valorile naţionale şi universal umane”, a precizat rectorul Universităţii din Bucureşti.
Felicitări cu prilejul acestui moment aniversar au fost adresate şi de Majestatea Sa, Regele Mihai I al României, al cărui mesaj a fost rostit de Miruna Miulescu. Majestatea Sa a îndemnat la urmarea faptelor „demnilor înaintaşi pentru progresul şi renaşterea României”. De asemenea, Iulian Chifu, consilier prezidenţial şi şef al Departamentului Afaceri Strategice şi Securitate Internaţională, a citit mesajul Administraţiei Prezidenţiale şi i-a conferit Universităţii din Bucureşti Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de „Mare Ofiţer”.
Preşedintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, a arătat contribuţia Universităţii din Bucureşti, înfiinţată în acelaşi an cu Senatul României, în formarea slujitorilor societăţii româneşti şi a evidenţiat importanţa resurselor umane şi a educaţiei în dezvoltarea economică şi socială a lumii contemporane. În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit alocuţiunea „Universitatea - laborator al ştiinţelor dinamice şi comunicare a valorilor perene”.
Alocuţiuni au mai fost rostite de către prof. univ. dr. Remus Pricopie, ministrul educaţiei, şi Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, care au semnalat că viitorul unei naţii şi aşezarea ei pe drumul cel bun depind de însemnătatea ce ar trebui acordată şcolii şi universităţii. Cei doi miniştri au oferit rectorului Universităţii din Bucureşti placheta şi Diploma aniversară „Spiru Haret”.
Emisie numismatică dedicată Universităţii din Bucureşti
„La a 150-a aniversare a Universităţii din Bucureşti, în acest moment în care venerăm istoria şi îi omagiem pe înaintaşi, mă simt solidar cu toţi cei ale căror gânduri se îndreaptă spre rosturile, obiectivele şi misiunea pe care această şcoală le are de îndeplinit în anii ce vin. Este răspunderea generaţiilor de azi şi de mâine pentru a asigura un viitor pe măsura trecutului ei”, a precizat acad. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României şi doctor honoris causa al Universităţii din Bucureşti. În semn de omagiu, Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic un set de trei monede din aur, argint şi tombac şi, separat, o monedă de argint.
Din partea înaltului for al Academiei Române a participat la eveniment preşedintele ei, acad. Ionel Valentin Vlad, care a transmis aprecieri pentru „calitatea înaltă a activităţii didactice şi ştiinţifice” pe care o desfăşoară Universitatea din Bucureşti, fapt pentru care este recunoscută în ţară şi în străinătate. Academicianul a mai arătat că aproape 200 dintre profesorii Universităţii din Bucureşti au fost şi sunt membri ai Academiei Române, în Universitatea din Bucureşti au studiat aproape 300 de membri ai Academiei Române din cei 1.111 de membri din ţară din toate timpurile, iar 21 de membri ai Academiei Române au fost distinşi şi cu titlul de doctor honoris causa.
„Ne dorim o autonomie universitară autentică fără nici un fel de imixtiune, chiar şi ascunsă, a politicului, o universitate integrată societăţii care să răspundă cu mare viteză stimulilor pe care societatea îi aduce, o universitate morală, competitivă, inovatoare şi cât se poate de transparentă”, a spus preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti, prof. univ. dr. Gheorghe Vlad Nistor. El a mai precizat că „Universitatea din Bucureşti, dincolo de ratinguri, investigaţii cantitative, este o universitate cu adevărat europeană, fundamental constituită cu profesori şi studenţi de bună calitate, competitivă cu foarte multe universităţi europene, chiar dacă, din cauza unor probleme financiare sau resurse limitate, nu reuşeşte să atingă o poziţie pe care ne-am dori-o cu toţii în ierarhiile mondiale”.
O alocuţiune a fost rostită şi de către prof. univ. dr. Emil Constantinescu, preşedinte de onoare al Senatului Universităţii din Bucureşti şi rector al acesteia între anii 1992-1996, care a subliniat rolul pe care Academia Domnească de la Bucureşti l-a avut mai târziu prin cei pe care i-a format la înfiinţarea acestei instituţii bucureştene şi a arătat că „Universitatea este un reper fundamental, dar şi o speranţă într-o lume sfâşiată între un excepţional progres al ştiinţei şi al tehnologiei şi o vizibilă degradare spirituală şi morală. Cred că lipsa unor soluţii reale la actuala criză mondială ne impune acum cu brutalitate să optăm între a avea şi a fi. O educaţie superioară bazată pe valori morale poate crea pentru lumea democratică a secolului XXI un nou arbitraj între putere şi cunoaştere care să reconfigureze un cadru în care fiecare individ să poată nu numai să fie, ci şi să devină”.
Ceremonia aniversară a continuat cu dezvelirea plăcii aniversare, lansarea timbrului aniversar, mesajele reprezentanţilor mediului academic din ţară şi ale altor instituţii, parteneri şi sponsori. La final, a fost vizitată Galeria rectorilor Universităţii din Bucureşti.