Actualitate religioasă
Foto: Geoffrey Alemba/WCC / Delegații Bisericilor Ortodoxe după Sfânta Liturghie săvârșită duminică, 11 martie, la Arusha

Conferință teologică la Arusha, în Tanzania

Alexandru Briciu, 14 Martie 2018

În perioada 8-13 martie a avut loc la Arusha, în Tanzania, Conferința Mondială pentru Misiune și Evanghelizare, organizată de Comisia pentru Misiune și Evanghelizare a Consiliului Mondial al Bisericilor, sub genericul „Moving in the Spirit: called to transforming discipleship” („Viețuind în Duhul: chemați la ucenicie care transfigurează”). La conferința găzduită de Biserica Luterană din Tanzania au participat peste 900 de delegați din partea Bisericilor membre ale Consiliului Mondial al Bisericilor, ai Bisericii Romano-Catolice, precum și ai organizațiilor eclesiale afiliate.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, delegația Bisericii Ortodoxe Române la acest eveniment a fost formată din: pr. dr. Michael Tița, consilier patriarhal, pr. prof. dr. Aurel Pavel (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu), pr. prof. dr. Mihai Himcinschi (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia), pr. conf. dr. Radu Petre Mureșan și pr. conf. dr. David Pestroiu (Facultatea de Teologie Ortodoxă din București), pr. conf. dr. Cristian Sonea (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca), diac. conf. dr. Călina Gelu (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova), lect. dr. Maria Băncilă (Facultatea de Teologie Ortodoxă din București), dr. Florina Georgeta Mureșan.

Întâlnirea de la Arusha continuă șirul conferințelor misionare, fiind a 14-a desfășurată după istorica întâlnire de la Edinburg din 1910: „Comisia pentru Misiune și Evanghelizare și-a propus ca această conferință să aibă patru trăsături principale: să fie o conferință misionară, de cooperare intercreștină, africană și care să promoveze tinerii în misiune. În acest sens, menționăm prezența unui număr impresionant de tineri, peste 33% din numărul total al participanților, majoritatea fiind membri ai Global Ecumenical Theological Institute (GETI). O altă caracteristică importantă a Conferinței Mondiale de la Aru­sha este organizarea unor forumuri de discuții (warsha), în cadrul cărora participanții împăr­tășesc experiențe personale și reflecții pe marginea unor teme diferite (migrație, evanghelizare, secularizare, prozelitism, diversitate culturală, educație teologică), precum și organizarea unor spații deschise, interactive, numite sokoni, în care diverse comunități prezintă idei, experiențe de viață sau diverse activități relevante din perspectiva misiunii creștine astăzi”, ne-a declarat pr. dr. Radu Petre Mureșan, membru al Comisiei pentru Misiune și Evanghelizare a Consiliului Mondial al Bisericilor.

Conferința a fost deschisă de dr. Olav Fykse Tveit, secretar general al Consiliului Mondial al Bisericilor. Au urmat mesajele transmise participanților de ­către Patriarhul Ecumenic ­Bartolomeu, Papa Francisc, Arhiepiscopul de Canterbury, ­Justin Welby, și Episcopul Bisericii Evanghelice Luterane din Tanzania, dr. Frederick O. Shoo. îDiscursul principal din prima zi a con­ferinței a fost susținut de rev. dr. Mutale Mulenga Kaunda, pe marginea temei generale: «Moving in the Spirit: called to transforming discipleship». Tot în prima zi a fost proiectat un documentar despre «călătoria» în istorie de la Edinburg la Arusha (1910-2018), a fost prezentat raportul directorului Comisiei pentru Misiune și Evanghelizare, dr. Jooseop Keum, și au avut loc discuții despre rolul comisiei în cadrul mișcării misionare mondiale”, a mai spus pr. Radu Petre Mureșan.

Duminică, 11 martie, membrii delegației Bisericii Ortodoxe Române au participat, împreună cu reprezentanții Bisericilor Ortodoxe surori, la Sfânta Liturghie săvârșită în Biserica grecească „Buna Vestire” din cadrul Centrului „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Arusha, la invitația PS Părinte Agatonic, Episcop de Arusha și Africa Centrală (Patriarhia Alexandriei și a Întregii Africi).

Lucrările s-au încheiat ieri, 13 martie, cu evaluarea conferinței de către membrii Comisiei pentru Misiune și Evanghelizare a Consiliului Ecumenic al Bisericilor.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!