Eforturi pentru înscrierea copiilor romi în clasa 0

Cristina Zamfirescu, 29 Martie 2017

În Baia Mare a început înscrierea copiilor în clasa 0, deşi au fost întâmpinate probleme în toate şcolile vizate, în primul rând din cauza faptului că romii au, de cele mai multe ori, cărţi de identitate provizorii, şi nu de tip cartelă. Cu toate acestea, există promisiuni din partea directorilor şi a cadrelor didactice că cei mici vor fi înscrişi.

„Aceşti copii nu au nici o vină că sunt romi, ei trebuie ajutaţi să meargă la şcoală", a spus Gavriş Ardelean, subprefectul judeţului Maramureş.

Declaraţiile acestuia au fost făcute în cadrul unei întâlniri avute cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), ai Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) Baia Mare, mediatori şcolari şi directori de unităţi de învăţământ.

„Părinţii romi ar trebui să se poată adresa direct şcolii, fără mediere, pentru a solicita înscrierea copiilor lor", a arătat Claudia Costea, reprezentantă a SPAS Baia Mare.

Reprezentanţii SPAS au declarat că părinţii romi doresc să îşi trimită copiii la şcoală, neştiind însă care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze în acest sens.

Cristina Moldovan, inspector în cadrul Instituţiei Prefectului, a atras atenţia asupra faptului că cel mai greu este să îi determini pe copii nu să se înscrie la şcoală, ci să nu o abandoneze pe parcurs.

De asemenea, un alt reprezentant SPAS a propus organizarea unui program de after-school pentru elevii romi, care ar putea duce la prevenirea abandonului şcolar şi care ar reduce decalajul cu care pornesc pe drumul şcolii copiii de etnie romă care nu au frecventat grădiniţa. 


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!