Elevii care intră anul acesta în clasa a V-a nu vor mai da teste naţionale

26 Iunie 2007

▲ Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei, a declarat ieri că testele naţionale vor fi desfiinţate şi vor fi înlocuite cu tezele cu subiect unic ▲ Potrivit ministrului, generaţia care va intra în gimnaziu în acest an este prima care nu va mai susţine testele naţionale ▲

„Examenul însuşi este anacronic şi va fi desfiinţat în perioada următoare, prin pachetul nou de legi. Numai că sunt generaţii care mai au de încheiat acest traseu. Prima generaţie care va intra în gimnaziu, după ce va fi implementat acest pachet de legi, va fi şi prima care nu va mai avea parte de acest examen. Tezele cu subiect unic le vom extinde“, a spus ministrul Cristian Adomniţei (foto). În opinia acestuia, testele naţionale reprezintă un examen care supune copilul unui stres foarte mare, pe o perioadă scurtă, ceea ce nu-i face bine nici la sănătate.

„Vom face tezele cu subiect unic semestrial, de la prima clasă de gimnaziu. Optăm pentru teze, întrucât, chiar dacă un copil ar avea, pe parcursul gimnaziului, o cădere, aceasta nu va conta prea mult, cum contează acum, în cazul în care ar avea o cădere la una dintre probele testelor naţionale“, a explicat ministrul educaţiei, care a subliniat că pachetul de legi privind educaţia va fi finalizat până la 1 septembrie.

Adomniţei a spus că ministerul s-a descurcat foarte bine la organizarea testelor naţionale.

„Ministerul a avut o prestaţie deosebită în ceea ce priveşte desfăşurarea testelor naţionale“, a afirmat Cristian Adomniţei.

El a precizat faptul că unul dintre avantajele testelor naţionale din acest an a fost acela că subiectele au putut fi văzute pe internet. Elevii, în cele mai multe cazuri, au cerut profesorului să le predea rezolvarea subiectelor, iar dascălul a parcurs, astfel, toată materia. Referindu-se la examenul de bacalaureat, Cristian Adomniţei a precizat că a hotărât să interzică colectarea unor sume pentru acest examen. „Singura presiune pentru elevi trebuie să fie examenul pe care îl vor susţine“, a conchis ministrul.

▲ Aproape 900 de contestaţii la testele naţionale, la Iaşi

După ce duminică, 24 iunie, s-au afişat rezultatele la testele naţionale, elevii şi părinţii au depus, la centrele din judeţul Iaşi, un număr de 898 de contestaţii, din care 326 la proba de la limba şi literatura română, 446 la matematică, 82 la geografie şi 44 la istorie, conform celor precizate de inspector Cristina Dascălu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ). Din cei 7.381 de absolvenţi de gimnaziu înscrişi la testele naţionale, 5.106 elevi au obţinut note peste cinci, în timp ce 2.274 nu au promovat examenul, promovabilitatea fiind de 75,2% înainte de rezolvarea contestaţiilor. Pe discipline, procentul de promovaţi este de 85% la limba română, 81% la matematică, 93% la geografie şi 97% la istorie.

Rezultatele finale vor fi afişate în data de 28 iunie, dată până la care vor fi soluţionate contestaţiile. În urma contestaţiei, nota se poate schimba doar dacă se constată o diferenţă de 0,50 puncte în plus sau în minus.

Există şi cazuri speciale, la note între 4,50-4,99 şi nota 9,50, unde nota finală va fi cea obţinută după rezolvarea contestaţiei, chiar dacă diferenţa e mai mică de 0,50 de puncte.

Elevii care au obţinut o notă mai mică de cinci la una dintre probe sunt consideraţi respinşi şi pot relua testele naţionale abia în 2008.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!