Transilvania
Festivalul Concurs Naţional „Dor de Folk”, a V-a ediţie

Festivalul Concurs Naţional „Dor de Folk”, a V-a ediţie

Ştefan Mărculeţ, 22 Noiembrie 2017

Tineri chitarişti din toată ţara au participat duminică, 19 noiembrie, la Festivalul Concurs Naţional „Dor de Folk”, organizat de Asociaţia Social Culturală „Suflet Transilvan”, alături de Primăria şi Consiliul Local Codlea şi Casa de Cultură a Municipiului Codlea, în parteneriat cu Departamentul de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, Protopopiatul Braşov şi Parohia Bartolomeu Nord.
Concursul destinat tinerilor chitarişti s-a desfăşurat, la Codlea, pe patru categorii de vârstă: elevi de clasele I-IV, şi V-VIII, liceeni şi studenţi. De asemenea, concursul a avut trei secţiuni: interpretare individuală, grupuri şi compoziţie. Premiile oferite de organizatori au constat în instrumente muzicale specifice genului folk.

La secţiunea „interpretare individuală”, participanţii au prezentat melodii folk acompaniate la chitară sau alte instrumente adecvate genului. La secţiunea „interpretare de grup”, participanţii au prezentat piese cu specific folk, cântate pe mai multe voci sau la unison, iar la secţiunea „compoziţie”, participanţii au prezentat o piesă cu specific folk, cântată individual sau în grup. Criteriile de evaluare şi punctare a concurenţilor, în ordinea importanţei, au fost: interpretarea, prezenţa scenică, impresia artistică, originalitatea. Evaluarea reprezentaţiilor a fost efectuată de către un juriu alcătuit din personalităţi ale genului.

Festivalul de folk pentru tineret vizează crearea unui cadru organizat de manifestare artistică şi muzicală în care tinerii şi pot prezenta şi compara calităţile tehnico-interpretative, oferirea unei alternative constructive de petrecere a timpului liber şi o posibilitate de direcţionare optimă a atenţiei şi a potenţialului de manifestări multiple ale tinerilor, încurajarea învăţării unui instrument muzical, în paralel cu cultura generală obligatorie, considerând că muzica contribuie la dezvoltarea capacităţii mentale, conform organizatorilor. Obiectivul general al festivalului este revigorarea interesului pentru muzică a tinerilor şi descoperirea şi promovarea tinerelor talente, precum şi promovarea debutului artistic.

„Acest eveniment a devenit deja o tradiţie şi reuneşte an de an sute de tineri care iubesc muzica şi poezia. Au fost peste 50 de momente în cadrul concursului, cu participanţi din mai multe zone ale ţării: Bucureşti, Neamţ, Constanţa, Argeş, Sibiu, Harghita, Covasna, Ialomiţa, Braşov. Putem spune că am adus o bucurie acestor tineri care au urcat pe o scenă primitoare alături de un public cald, care s-a bucurat de mai multe ore de muzică folk de calitate. Este important pentru noi faptul că acest festival este un eveniment organizat de Biserică, nu doar prin faptul că organizatorul este preot, ci şi prin contribuţia partenerilor noştri: Departamentul de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, Protopopiatul Ortodox Braşov şi Parohia Bartolomeu Nord”, ne-a transmis părintele Costin Butnar.

După încheierea concursului, pe scenă au urcat artişti consacraţi: Mircea Vintilă, Daniel Făt, Florin Thomits, Nicu Zotta, Raluca Cismaru, Tituş Constantin, grupurile „Carmina” şi „Eu cred”.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!