Oltenia
Hramul Sfintei Muceniţe Tatiana, aşteptat cu bucurie la Craiova şi Ciutura

Hramul Sfintei Muceniţe Tatiana, aşteptat cu bucurie la Craiova şi Ciutura

Pr. Ioniţă Apostolache, 11 Ianuarie 2018

Catedrala Mitropolitană „Sfân­tul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova se pregăteşte de praz­nicul Sfintei Muceniţe Tatiana, ale cărei sfinte moaşte le adăpos­teşte. Sute de credincioşi din Ce­tatea Băniei sunt aşteptaţi la rugăciune începând din această seară, când se vor săvârşi aici sluj­ba Vecerniei, Litia şi Prive­gherea. Rânduiala liturgică va fi însoţită de tradiţionala procesiune în jurul sfântului locaş, cu racla în care se află moaştele sfin­te, alături de capul şi mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nifon şi moaştele Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie de mâine va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Între locaşurile de închinare ce poartă hramul sfintei muceniţe se numără şi biserica din Parohia Ciutura, Protoieria Craiova Nord, judeţul Dolj. Aflată în vecinătatea oraşul Craiova, la câţiva kilometri distanţă în direcţia Bucovăţ-Caraula, sfântul locaş este aşezat într-un peisaj pitoresc, străjuit de lacul Fântânele, în localitatea doljeană Ciutura. Aici ziua Sfintei Tatiana Diaconiţa este primită de fiecare dată cu multă bucurie de credincioşii de toate vârstele. Ocrotitoare a bisericii celei noi, sfânta muceniţă este şi ocrotitoa­rea centrului de catehizare pentru elevii din localitate. În ziua prăznuirii hramului, Sfânta Li­­turghie va fi săvârşită de un sobor de preoţi, în frunte cu pr. paroh Ionel Marcu. După slujbă, cre­din­cioşii sunt poftiţi să ia parte la tradiţionala agapă frăţească, organizată de consiliul parohial, în frunte cu preotul paroh.

Viaţa Parohiei Ciutura este strâns legată de ocrotirea Sfintei Muceniţe Tatiana. Aici, a fost ridicat nu demult un frumos complex parohial, care încadrează frumos noul locaş de închinare, dotat cu: bibliotecă, sală de şedinţe, cancelarie parohială şi grup sanitar. Din anul 2014, Parohia Ciutura a fost integrată în proiectul „Alege şcoala!”. În acest demers a fost implicat la început preotul Bârlă­deanu, sprijinit de doamna Simona Coderie, cadru didactic de religie la şcoala din localitate. Au fost selectaţi 25 de elevi cu risc de abandon şcolar care participă săptămânal la lecţiile de cate­heză. Mai mult, tinerii învăţăcei primesc din partea centrului rechizite şcolare utile orelor de curs de la şcoală.

Biblioteca centrului cultural dispune de peste 500 de titluri din teologie, lite­ratură, filosofie şi chiar manuale şcolare pe care copiii din parohie le pot consulta gratuit în fiecare zi. Tot aici, credincioşii au luat parte la diverse cursuri de informare cu privire la prevenirea traficului de persoane umane, a dependenţei de alcool sau droguri.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!