Moldova
IPS Teofan: „Avea credinţă în Dumnezeu, iubea Biserica Ortodoxă, iubea cântarea de la strană, îi iubea pe săraci“

IPS Teofan: „Avea credinţă în Dumnezeu, iubea Biserica Ortodoxă, iubea cântarea de la strană, îi iubea pe săraci“

Flavius Popa, 23 Mai 2018

În comuna Răzălăi, localitatea natală a Sfântului Iosif Naniescu, a avut loc ieri, 22 mai 2018, ceremonia proclamării canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei. Ziua a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Pentru credincioşii din Răzălăi, raionul Sângerei, Republica Moldova, ziua de ieri, 22 mai 2018, a reprezentat un motiv de sărbătoare, aceştia primind binecuvântarea de-a se ruga la icoana şi la moaştele Sfântului Iosif Naniescu, sfintele relicve fiind oferite în dar comunităţii din Răzălăi de către o delegaţie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Cu acest prilej, la Biserica „Sfânta Treime" din localitate, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, dimpreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, şi Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului.

„Credincioşii în mod deosebit îşi aplecau genunchii la mormântul Sfântului Iosif"

După săvârşirea sfintelor slujbe, IPS Părinte Mitropolit Teofan a subliniat motivele pentru care Sfântul Iosif Naniescu a fost canonizat de către Biserică: „Oamenii din Iaşi l-au iubit foarte mult pe Sfântul Iosif cel Milostiv pentru că avea o foarte mare credinţă în Dumnezeu, iubea Biserica Ortodoxă, iubea cântarea sfântă de la strană şi, mai presus de toate, îi iubea pe cei săraci. Până la ultimul ban, Mitropolitul Iosif îşi arăta milostivirea sa faţă de cei săraci din capitala de altădată a Moldovei, Iaşul, încât poporul până astăzi îl numeşte Sfântul Iosif cel Milostiv şi Bun. Deşi sunt multe morminte ale mitropoliţilor Moldovei în jurul Catedralei din Iaşi, credincioşii în mod deosebit îşi apleacă genunchii la mormântul Sfântului Iosif, pe care l-am descoperit recent, am scos de acolo sfintele moaşte, acestea fiind aşezate lângă racla Sfintei Cuvioase Parascheva în Catedrala Mitropolitană. Credincioşii, venind la Sfânta Catedrală, trec întâi să se închine la moaştele Sfântului Iosif, apoi la moaştele Sfintei Parascheva, mulţumind lui Dumnezeu pentru tot şi pentru toate".

De asemenea, IPS Părinte Arhiepiscop Casian a dat citire mesajului transmis de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (publicat integral în pagina 3 - ediţia naţională).

S-a citit Tomosul sinodal de canonizarea a Sfântului Iosif Naniescu

Totodată, PS Părinte Episcop Ignatie a dat citire Tomosului sinodal de canonizare a Sfântului Iosif cel Milostiv: „Privind la iubirea jertfelnică pentru aproapele a Mitropolitului Iosif al Moldovei, la credinţa sa ortodoxă şi la felul său de vieţuire, prin care Domnul iubirii milostive este pururea lăudat, urmând Tradiţiei apostolice şi patristice a Bisericii Ortodoxe şi chemând în ajutorul nostru harul Preasfintei şi de viaţă făcătoarei şi nedespărţitei Treimi, hotărâm, ca de acum înainte şi până în veac, Părintele nostru Iosif Naniescu, Mitropolitul Moldovei, să fie cinstit în rândul sfinţilor ierarhi de întreaga Biserică Ortodoxă Română".

La final, IPS Părinte Mitropolit Petru le-a adresat credincioşilor prezenţi un scurt cuvânt de învăţătură: „Sfântul Iosif, cel care a plecat mic de aici, având o viaţă sfântă şi frumoasă pe care a petrecut-o în acele părţi în care a fost trimis, vine astăzi la noi în sat, vine sfânt. Vedem icoana care a fost pictată cu multă dragoste, dându-i realitatea lui din viaţă, şi iată că din icoană ne vorbeşte şi ne priveşte pe noi, pe toţi".

Începând de astăzi, credincioşii din Basarabia vor avea prilejul de a se închina Sfântului Iosif cel Milostiv, racla cu un fragment din sfintele sale moaşte rămânând în Răzălăi. La finalul Sfintei Liturghii, închinătorii au participat la o agapă frăţească, mulţumind lui Dumnezeu pentru toate.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!