Actualitate religioasă
Liturghie arhierească la biserica din Sântejude

Liturghie arhierească la biserica din Sântejude

Cosmina Nicoară, 17 Mai 2011

Una dintre bisericile marcate de istorie din Arhiepiscopia Clujului, cea din Sântejude, al cărei acoperiş a fost refăcut recent, a fost resfinţită duminică, 15 mai, de Preasfinţitul Irineu Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, care a oficiat aici Sfânta Liturghie.

Biserica din lemn - monument istoric cu hramul "Sfântul Dumitru" din Sântejude, comuna Ţaga, judeţul Cluj, a fost construită după 1701, în stil maramureşan. A fost ridicată din lemn, pe temelie din piatră, prin contribuţia integrală a credincioşilor din parohie. Fiind declarată monument istoric, reparaţiile la această biserică au necesitat proceduri legale, complexe şi costisitoare, ultimul proces de renovare fiind efectuat anul trecut, când a fost restaurat acoperişul din şindrilă. Investiţia a costat 20.000 de lei.

În 1858, biserica a fost renovată, refăcându-se atunci şi pictura, care, potrivit pr. paroh Florin Runcan, se păstrează în prezent doar în proporţie de zece la sută. "Anul trecut a fost schimbat tot acoperişul care este cu şindrilă. Pentru că biserica este monument istoric, am primit aviz doar pentru a renova acoperişul, pentru că era într-o stare foarte degradată, ploua în biserică. 25.000 de lei s-au investit în renovarea acoperişului. În continuare, vor fi demarate procedurile pentru restaurarea picturii interioare", a spus pr. Florin Runcan, care a adăugat că restauratorul a anunţat că doar actele necesare vor costa în jur de 20.000 de lei.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!