Moaștele a trei sfinți în Biserica Izvorul Nou

Alexandru Briciu, 25 Septembrie 2015

Credincioșii Parohiei Izvorul Nou din Protopopiatul Sector 3 Capitală au trăit miercuri, 23 septembrie, bucuria duhovnicească a sfințirii raclei în care vor fi așezate spre venerare cinstitele moaște ale Sfântului Apostol Andrei și ale Sfintelor Mucenițe Tecla și Ecaterina. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la slujba de sfințire a raclei a fost părintele Aurel Mihai, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Slujba Vecerniei unită cu Litia în cinstea Sfintei Mari Mu­cenițe și întocmai cu Apostolii Tecla a fost săvârșită de un sobor de preoți condus de părintele vicar Aurel Mihai, alături de care s-au aflat pr. Constantin Sergiu Nicolaescu, secretarul Protopopiatului Sector 3 Capitală, părintele paroh Stelian Ionașcu, preoți și diaconi. În cadrul slujbei au fost înălțate imne de rugăciune și pentru Sfântul Apostol Andrei și Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, care devin, începând din această zi, ocrotitori ai comunității parohiale.

Părintele Stelian Ionașcu, parohul Bisericii Izvorul Nou din București, a arătat că sfintele moaște au fost primite prin mijlocirea unei parohii ortodoxe românești din diaspora: „Cu harul lui Dumnezeu și din mila Sa, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cu dragostea unei comunități de creștini ortodocși români din Monza (Milano Nord, Italia), împreună cu părintele paroh Pompiliu Nacu, care a mijlocit pe lângă custodele sfintelor relicve din Domul din Milano, monseniorul Giordano Ronchi, ca să ne ofere aceste sfinte moaște și, bineînțeles, cu dragostea și dărnicia credincioșilor noștri, care s-au străduit să făurească această raclă care să adăpostească moaștele sfinților, de astăzi avem posibilitatea ca în biserica noastră să îi cinstim pe sfinții pe care i-am pomenit la această sfântă slujbă. Suntem bucuroși că Preafericitul Părinte Patriarh ne-a oferit această binecuvântare și l-a delegat pe părintele Aurel Mihai să săvârșească slujba de sfințire în cadrul Vecerniei cu Litie din ajunul sărbătorii Sfintei Mari Mucenițe Tecla, una dintre sfintele care vor fi adăpostite, prin cinstitele sale moaște, în biserica noastră, și pe care o vom cinsti în mod deosebit”.

Confecționată măiestrit la Atelierele Patriarhiei Române, racla în care au fost așezate părticele din moaștele celor trei sfinți a fost depusă într-un baldachin lucrat din lemn pe peretele nordic al pronaosului bisericii.

În cuvântul de învățătură rostit după slujba de sfințire a raclei cu moaștele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfintei Mari Mucenițe și întocmai cu Apostolii Tecla și ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, părintele vicar eparhial Aurel Mihai a vorbit credincioșilor despre cinstirea sfinților în Biserica Ortodoxă, arătând că „așezarea sfintelor moaște în racla sfințită și în baldachinul special amenajat și atât de frumos împodobit cu flori albe reprezintă un eveniment istoric pentru parohie”: „S-a pus un început nou în ceea ce privește slujirea în această sfântă biserică. De acum înainte, de fiecare dată, preotul ce va cădi va face un popas, cădind sfintele moaște din baldachinul unde se găsește racla sfințită. De acum înainte, fiecare dintre creștini, pășind în această sfântă biserică, va face un popas duhovnicesc în fața raclei ce adăpostește sfintele moaște. De acum înainte, prezența acestor sfinți va fi o realitate de netăgăduit și o certitudine pentru temeinicia rugăciunilor pe care noi le ridicăm înaintea lui Dumnezeu prin sfinții Săi, prin plecarea genunchilor inimilor noastre”.

Sărbătoarea a continuat joi, 24 septembrie, în ziua de cinstire a Sfintei Mari Mucenițe și întocmai cu Apostolii Tecla, prin săvârșirea în biserica Parohiei Izvorul Nou a slujbei Acatistului sfintei, urmată de Sfânta Liturghie.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!