Actualitate religioasă
Fotografii: Raluca Ene

Patriarhul României a primit vizita Mitropolitului de Ruse

Alexandru Briciu, 12 Septembrie 2018

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit marți, 11 septembrie, o delegație a Bisericii Ortodoxe a Bulgariei la Reședința Patriarhală. Preafericirea Sa a avut o întrevedere cu Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, în Salonul „Teoctist Patriarhul”, după care i-a oferit mai multe daruri în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. La solicitarea Patriarhului Neofit al Bulgariei, Mitropolia din Sofia a primit un veșmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva, oferit de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

După întâlnirea din Salonul „Teoctist Patriarhul”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Naum, pentru Catedrala Mitropolitană din Ruse, o cruce de binecuvântare lucrată în Atelierele Patriarhiei Române și mai multe pachete cu tămâie naturală din Oman. În continuare, Patriarhul României a oferit veș­mântul Sfintei Cuvioase Parascheva pentru Mitropolia din Sofia. Darul este însoțit de un hrisov semnat de Înaltprea­sfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru încredințarea faptului că acest veșmânt a acoperit pentru o perioadă de timp sfintele moaște ale Cuvioasei Maicii noastre Parascheva de la Iași.

Prin sfinți, popoarele și Bisericile sunt în comuniune

După oferirea acestui dar, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre viața Sfintei Cuvioase Parascheva: „Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit în secolul al 11-lea. S-a născut în Epivata Traciei, în apropiere de Constantinopol, astăzi orașul Selimpașa. Ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, am vizitat această localitate și am văzut urmele bisericii aflate sub ocrotirea Cuvioasei Parascheva. Din nefericire, ea a fost bombardată în anii 1970 și a rămas numai fundația. Alături de ea se află o biserică închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Sfânta Cuvioasă Parascheva a avut 25 sau 27 de ani când a trecut la Domnul, era foarte tânără. A fost înmormântată într-un sat vecin cu Epivata, în Kalikratia. De acolo, moaștele ei au fost duse în 1235 la Târnovo, de către împăratul Ioan Asan al II-lea, al Țaratului Româno-Bulgar. La Târnovo a fost ridicată o biserică mare pentru moaștele ei și a devenit ocrotitoarea spirituală a țaratului.

A stat acolo din 1235 până în 1393, când Târnovo a fost ocupat de otomani și moaștele au fost duse la Belgrad, unde au stat până în 1521. În 1521, s-au întors la Constantinopol și au stat în biserica Patriarhiei Ecumenice până în 1641, când au fost donate domnitorului Vasile Lupu al Moldovei, pentru că acesta a plătit toate impozitele Patriarhiei Ecumenice către Poarta Otomană. Ca semn de recunoștință, Patriarhia de Constantinopol a oferit aceste moaște domnitorului Moldovei, care le-a așezat într-o biserică special construită - «Sfinții Trei Ierarhi» din Iași. Acolo au stat din 1641 până în 1889, când în urma unui incendiu au fost mutate de la Mănăstirea «Sfinții Trei Ierarhi» în noua Catedrală Mitropolitană, cu hramurile «Întâmpinarea Domnului» și «Sfântul Mare Mucenic Gheorghe»”.

De asemenea, Preafericirea Sa a vorbit despre evlavia de care se bucură Sfânta Cuvioasă Parascheva în popoarele elen, sârb, bulgar și român. „Avem în Cuvioasa Parascheva o sfântă comună, foarte mult iubită de grecii din nordul Greciei și de credincioșii țărilor în care s-au aflat de-a lungul istoriei moaștele sale: Bulgaria, Serbia și România. Această sfântă are o putere vindecătoare și ajutătoare foarte mare. Noi, prin sfinți - Cuvioasa Parascheva, Cuviosul Dimitrie din Basarabi sau cel Nou sau Basarabov -, ținem popoarele și Bisericile noastre în comuniune frățească. Dorim Preafericitului Părinte Patriarh Neofit să se bucure de prezența acestui veșmânt oferit cu generozitate de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei”, a exprimat Patriarhul României.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Naum a mulțumit pentru acest dar și a vorbit despre cinstirea deosebită a bulgarilor pentru Sfânta Cuvioasă Parascheva: „Doresc să exprim mulțu­mirile Preafericitului Părinte Patriarh Neofit al Bulgariei adresate Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României pentru binecuvântarea de a primi spre închinarea credincioșilor din Bulgaria un veșmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva. Mai multe eparhii din Bulgaria deja au acoperăminte ale moaștelor sfintei și, așa cum a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Sfânta Parascheva este cinstită în mod deosebit de credincioșii greci, bulgari și români, fapt pentru care multe biserici din toată țara o au ca ocrotitoare spirituală. Doar în Eparhia de Ruse există 14 biserici și o mănăstire cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Sperăm ca acest veșmânt care a acoperit moaștele Cuvioasei Parascheva să aducă tuturor credincioșilor o părticică din credința, răbdarea și dragostea pe care le avea cuvioasa față de Mântuitorul Hristos”, a spus Mitropolitul de Ruse.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!