Actualitate religioasă
Pelerinaj pe urmele Sfântului Rege Martir Olav

Pelerinaj pe urmele Sfântului Rege Martir Olav

30 Iulie 2012

În zilele de 27 şi 28 iulie 2012, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord, împreună cu clerici şi credincioşi ortodocşi de diferite naţionalităţi, a participat la tradiţionalul pelerinaj din oraşul Trondheim, în cinstea Sfântului Rege Martir Olav (995-1030), creştinătorul Norvegiei.

Vineri, 27 iulie 2012, arhiereul şi pelerinii s-au rugat în străvechea biserică de piatră, ridicată pe platoul unde a fost martirizat regele Olav, din localitatea Stiklestat. Pelerinii s-au închinat la piatra pe care a stat trupul sfântului după primirea cununii muceniciei, dar şi la frumoasa icoană bizantină a Sfântului Olav, dăruită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în anul 2003. Sâmbătă, 28 iulie, PS Macarie a slujit Sfânta Liturghie într-o biserică din Trondheim.

Sfântul Olav a adus în ţinuturile scandinave patru episcopi saxoni pentru a-i creştina pe vikingi. Poporul a fost botezat, iar păgânismul a dispărut treptat. Regele Olav a călătorit de-a lungul Norvegiei, împreună cu episcopii săi, a ţinut adunări cu poporul, iar viaţa creştină a început să înflorească şi să se dezvolte. Regele Knut al Danemarcei şi al Angliei a ridicat pretenţii asupra Norvegiei, şi-a atras de partea sa pe rebelii păgâni norvegieni şi au format armată împotriva lui Olav. Sfântul rege a fost nevoit să părăsească Norvegia în anul 1028, fugind prin Suedia spre Novogrod, în Rusia, unde a fost bine primit de către Marele Cneaz Iaroslav cel Înţelept. La 29 iulie 1030, Olav şi armata sa depăşită numeric s-au luptat la Stiklestat, lângă Trondheim, cu trupele daneze unite cu cele ale rebelilor norvegieni. În timpul luptei, regele a căzut sub lovitura de secure a unui rebel păgân, rostind cuvintele: "O, Doamne, mântuieşte!".

La mormântul lui s-au săvârşit minuni, sfintele sale moaşte au fost aflate cu bună mireasmă, fiind apoi strămutate în Biserica "Sfântul Clement" din Trondheim.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!