Primă de vacanţă şi de instalare pe post pentru cadrele didactice

26 Septembrie 2007

Reprezentanţii a trei dintre cele patru sindicate din învăţământ şi cei ai Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) au finalizat, ieri, la Călimăneşti, discuţiile asupra pachetului de legi ale educaţiei.

Pachetul de legi va fi publicat pe site-ul MECT într-o săptămână, apoi va intra în dezbatere publică pentru 30 de zile, a declarat secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Svetlana Preoteasa. Ultimele discuţii purtate sunt asupra Statutului personalului didactic. La întâlnirea de la Călimăneşti sunt prezenţi directori şi experţi din MECT, iar din partea sindicatelor participă reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiilor „Spiru Haret“ şi „Alma Mater“. Au declinat oferta de a participa la discuţii reprezentanţii Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) care nu au fost prezenţi nici la întâlnirile precedente. Reprezentanţii MECT şi cei ai sindicatelor au căzut de acord asupra proiectului legii învăţământului preuniversitar şi asupra proiectului legii învăţământului superior.

Ministrul declarase în luna august că pachetul privind legile învăţământului urma să intre în Parlament la începutul lunii septembrie, termenul fiind întârziat din cauza prelungirii negocierilor dintre cele două părţi.

Potrivit proiectului de lege al învăţământului preuniversitar, profesorii vor primi tichete de masă şi o primă de vacanţă, care va fi acordată anual, egală cu salariul de bază din luna anterioară plecării în concediul de odihnă. Proiectul prevede că personalul didactic va beneficia, pe lângă prima de vacanţă şi tichetele de masă, de un premiu anual egal cu un salariu mediu lunar de bază şi ajutor anual pentru cărţi şi materiale didactice, în valoare de 100 de euro. Totodată, potrivit prevederilor, cadrele didactice vor primi şi o primă de instalare în curs de cinci ani, o singură dată, dar, în cazul plecării din sistem în următorii cinci ani, vor restitui suma. De asemenea, profesorii vor avea reducere de 50% la biletele pentru filme, concerte sau spectacole de teatru organizate de instituţii publice, iar mamele vor primi ajutor de naştere în valoare de un salariu de bază. (O.R.)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!