Actualitate religioasă
Vernisajul expoziției „Dumnezeu s-a milostivit”

Vernisajul expoziției „Dumnezeu s-a milostivit”

Marius Nedelcu, 21 Februarie 2018

La Centrul cultural „Mihai Eminescu” al Consiliului Local al Primăriei Sectorului 2 București a avut loc luni, 19 februarie, vernisajul unei expoziții de icoane pictate de copii în cadrul atelierelor de pictură ale unor parohii din Protoieria Sector 2 Capitală. Expoziția face parte din evenimentul religios-cultural „Icoana - fereastră spre Dumnezeu”, organizat la Biserica Icoanei din București.

Așa cum este tradiția, Biserica Icoanei și Protoieria Sector 2 Capitală acordă în prima săptămână a Postului Mare o atenție deosebită sfintelor icoane și sărbătoririi Duminicii Ortodoxiei. Evenimentele dedicate primei duminici a Postului Mare au început luni prin vernisarea unei expoziții de icoane realizate pe lemn, sticlă, hârtie sau alte materiale de copii în cadrul atelierelor de pictură ale unor parohii bucureștene. Expoziția este găzduită de Centrul cultural „Mihai Eminescu”, instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Local al Primăriei Sectorului 2 (str. Jean Louis Calderon nr. 39, Sector 2). „Am început programul evenimentului «Icoana - fereastră spre Dumnezeu» cu tinerii iconari, un moment care ne-a adus multă bucurie, pentru că observăm că pictura reprezintă un mijloc de educație extraordinar. Prin reprezentarea unor sfinți sau momente alese din istoria noastră, pe lângă dezvoltarea talentului artistic, se dezvoltă și dimensiunea spirituală a copilului, sensibilitatea și credința”, a spus pr. Ioan Popescu, protoiereul Protopopiatului Sector 2 Capitală, pentru TRINITAS TV. La vernisaj au participat și Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2, și angajați ai Primăriei Sectorului 2.

Icoanele expoziției au fost pictate de copii cu vârste între 5 şi 14 ani. „La Parohia Iancu Nou- Bălăneanu funcționează un atelier de creație săptămânal, numit «Lumină și culoare», în care sunt copii care au dorința și voința să lucreze icoane. Am prezentat la această expoziție icoane din diferite etape, adunate din mai multe ședințe de lucru din timpul anului”, a spus pr. paroh Augustin Rusu de la Parohia Iancu Nou-Bălăneanu.

De asemenea, și Parohia „Sfân­tul Pantelimon”-Foișorul de Foc din Capitală a participat la această expoziție cu icoane pictate pe lemn. „Icoanele cu care copiii şi tinerii Parohiei «Sfântul Pantelimon»-Foişorul de Foc au participat la această expoziţie au fost realizate pe parcursul celor patru ateliere de pictură pe lemn, intitulate «Dumnezeu s-a milostivit», ce s-a derulat în cadrul evenimentelor dedicate Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română”, a spus pr. Bogdan Teleanu, slujitor la Parohia „Sfântul Pantelimon”- Foișorul de Foc.

Astăzi, de la ora 18:00, la Biserica Icoanei are loc conferinţa susținută de pr. dr. Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucu­rești; iar joi, 22 februarie, ora 18:00, va conferenția părintele diac. dr. Adrian Sorin Mihalache, de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iaşi.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!