„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Pelerinaj pentru copiii care provin din familii aflate în dificultate
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Protoieria Fălticeni a organizat o excursie la mănăstirile Humor, Moldoviţa şi Voroneţ pentru un grup de 46 de elevi din clasele II-VII cu posibilităţi materiale precare, orfani de un părinte sau amândoi, abandonaţi ori lăsaţi în grija bunicilor, de la Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu“ din localitate.
Acţiunea s-a desfăşurat marţi, 16 mai, şi a fost posibilă datorită parteneriatului încheiat între unitatea de învăţământ, Protoieria Fălticeni, Ocolul Silvic Silva Bucovina, reprezentant ing. Rareş Hrestic, şi S.C. Romfour Srl, reprezentant adm. Andi Stan.
Copiii au fost însoţiţi de către înv. Elena Melinte şi Elena Brăneanu, iar din partea Protoieriei Fălticeni, de pr. Georgian Rotar. Înainte de plecarea în pelerinaj, părintele protoiereu Adrian Dulgheriu a explicat copiilor rostul pelerinajelor şi regulile de comportament pe care trebuie să le respecte pe perioada călătoriei şi atunci când vizitează obiective religioase, i-a binecuvântat şi le-a urat călătorie plăcută care să le aducă roade duhovniceşti.
Pelerinajul a început la Mănăstirea Humorului, vechea vatră monahală întemeiată în secolul al XVI-lea de logofătul moldovean Toader Bubuiog, în timpul domnitorului Petru Rareş. Aici, maica Ana ne-a primit cu multă căldură, explicând copiilor scenele biblice şi tablourile votive din interiorul şi exteriorul bisericii, culoarea predominantă a picturii fiind roşie, care pune în valoare fresca Moldovei medievale. Călătoria a continuat cu vizitarea Mănăstirii Moldoviţa, ce datează încă din timpul domniei lui Alexandru cel Bun, care era bunicul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Maica Teodora a făcut o mică incursiune în timp, prezentând principalele momente istorice legate de această străveche mănăstire, dar şi odoarele de preţ care se află în incinta muzeului mănăstirii. Maica a răspuns la întrebările adresate de copii ce au fost interesaţi de modul de restaurare a icoanelor şi a picturii în general.
Ultima oprire a fost la ctitoria voievodală a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, Mănăstirea Voroneţ. Aici, copii au aflat procesul prin care s-a obţinut albastrul de Voroneţ, materialul care a stat la bază şi a făcut ca să reziste în timp, anume piatra preţioasă numită azorit, şi faptul că între frescă şi pictura propriu-zisă se află un strat gros de vopsea neagră, ceea ce face ca varul să nu afecteze pictura. Astfel, farmecul mănăstirilor vizitate, concurând cu frumuseţea locurilor şi a naturii în general, a încântat copiii, dar şi pe cei care i-au însoţit în acest pelerinaj, care s-au bucurat vizitând locaşurile de cult. Copiii au servit o masă caldă oferită de Protoieria Fălticeni şi au avut timp de joacă şi plimbare în aerul liber în zona Voroneţului.
„Mulţumim Protoieriei Fălticeni şi în special părintelui protopop Adrian Dulgheriu pentru bunăvoinţa arătată acestor copiii prin organizarea acestei excursii binevenite. Mulţumim şi părintelui Georgian pentru răbdarea şi învăţăturile adresate copiilor în parcursul acestei excursii. Entuziasmul şi exuberanţa copiilor a fost deplină. O iniţiativă salutară şi sperăm în repetarea acesteia“, a spus Elena Melinte.
„Excursia a fost o reuşită, acest lucru reliefându-se din bucuria şi entuziasmul copiilor. I-am observat pe tot parcursul excursiei şi am citit pe chipurile lor bucuria acestei ieşiri, de a vedea şi auzi lucruri noi. Este o bună iniţiativă şi sperăm, ca pe viitor, mult mai mulţi copii să beneficieze de acest tip de activităţi“, a declarat Daniela Brăneanu.
„Astăzi a fost cea mai frumoasă excursie la care am participat de când sunt la această şcoală, şi m-a bucurat mult pentru am văzut locuri noi şi mi-am făcut prieteni noi. Sper să se mai repete astfel de experienţe“, a spus Vito. C., elev în clasa a IV-a A.
„Această excursie a fost atât de frumoasă că abia aştept să mă întorc să le povestesc celor de acasă“, a exclamat Veronica A., elevă în clasa a IV-a B.
„Tinerii sunt mereu entuziasmaţi şi dornici de a descoperi locuri impresionante încărcate de istorie, credinţă şi tradiţie. Această acţiune a avut menirea ca să aducă un strop de bucurie plină de speranţă acestor copii care nu au posibilităţi materiale şi ocazii de a vizita aceste locuri. Sperăm din toată inima ca vom mai reuşi să organizăm astfel de acţiuni“, a adăugat pr. protopop Adrian Dulgheriu la întoarcerea micilor pelerini din călătorie.