30 de ani de la reactivarea Protopopiatului Vișeu şi 555 de ani de atestare documentară

Un articol de: Pr. Adrian Dobreanu,   Andrei Fărcaş - 16 Noiembrie 2023

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, şi Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, au participat marţi, 14 noiembrie, la evenimentul organizat de Protopopiatul Vișeu, cu ocazia împlinirii a 555 de ani de la atestarea primului protopop de Vișeu (Popa Nicolae din Vișeu de Jos - 1648) și a sărbătoririi a 30 de ani de la reactivarea protopopiatului, în anul 1993.

În Biserica „Sfântul Nicolae” din Vișeu de Sus, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a săvârşit un Te Deum, urmat de o slujbă de pomenire pentru cei mutați la Domnul.

„În protopopiatul istoric Vişeu este astăzi o sărbătoare importantă (…) sunt 555 de ani de când pentru prima dată s-a pomenit de numele de protopop şi protopopiat în această parte a Maramureşului”, a menţionat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

În continuare, a fost lansată monografia protopopiatului și a fost citit un act aniversar. Cu acest prilej, cei doi ierarhi au primit câte o diplomă aniversară cu plachetă și medalie. 

Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a oferit pr. protopop Mihai Chira și pr. Grigore Andreica, protopop în perioada 1994-2013, Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”, iar pentru protopopiat, ierarhul a oferit medalia „Justinian Arhi­episcopul”.