300 de ani de la moartea martirică a Sfinţilor Brâncoveni (1714-2014)

Data: 12 August 2014

În zilele de 16 şi 17 august 2014, la împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfinţilor Brâncoveni (1714-2014), Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor organizează următoarele manifestări religioase şi culturale:

Sâmbătă, 16 august 2014, ziua de prăz­nuire a Sfinţilor Martiri Brânco­veni, de la ora 8:30, Prea­fericitul Părinte Patriarh Daniel, îm­preună cu alţi ie­rarhi, va sfinţi pictura nouă şi va binecuvânta lucrările de la Biserica „Sfântul Gheorghe“- Nou din Bucureşti, una dintre cele mai reprezentative ctitorii brâncoveneşti în care se păstrează moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

În continuare, de la ora 9:30, Patriarhul României va oficia Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat lângă Bise­rica „Sfântul Gheorghe“-Nou, înconjurat de un sobor de ie­rarhi români şi ierarhi dele­gaţi ai Patriarhiei Ecumenice a Con­stantinopolului, Patriar­hiei Alexandriei, Patriarhiei Antiohiei, Patriarhiei Ieru­sa­limului şi Bisericii Ortodoxe a Georgiei, Biserici pe care le-a ajutat mult Sfântul Constantin Brâncoveanu. La sfârşitul Sfin­tei Liturghii, se va da citire Actului sinodal comemorativ la împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfinţilor Brâncoveni.

Duminică, 17 august 2014, la ora 7:30, va avea loc o pro­ce­siune cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brân­­coveanu de la Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou din Bu­cureşti până la Biserica „Sfântul Gheorghe“ din incinta Ansamblului istoric brânco­ve­nesc de la Mogoşoaia, pentru a fi venerate de cler şi credincioşi.

În continuare, de la ora 9:30, va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească, iar de la ora 11:30, Preafericitul Pă­rinte Patriarh Daniel, îm­preună cu alţi ie­rarhi, va sfinţi pictura restaurată a Bisericii „Sfântul Gheorghe“-Mogo­şoaia.

Racla cu moaştele Sfântului Vo­­ievod Martir Constantin Brân­­­coveanu va rămâne la Bi­se­rica „Sfântul Gheorghe“ de la Mo­goşoaia până în jurul ora  15:00, când va fi readusă la Bi­se­rica „Sfântul Gheorghe“-Nou din Bucureşti. 

Duminică seara, de la ora 19:00, la Ateneul Român va avea loc concertul vocal simfonic „Cin­stire Sfinţilor Martiri Brân­co­­ve­ni“, susţinut de Gru­pul psal­tic Tro­nos al Pa­triar­hiei Ro­mâne, dirijor părintele arhidiacon Mihai Bucă, şi de Corul Accoustic şi Orchestra Metropo­litană Bucureşti, dirijate de domnul Daniel Jinga. (Biroul de presă al Patriarhiei Române)