40 de ani de slujire românească în Bavaria

Un articol de: Ioan Dumitru Popoiu - 20 Ianuarie 2016

Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului” din München a sărbătorit 40 de ani de la înființarea oficială. Evenimentul a avut loc duminică, 17 ianuarie, când a fost săvârşită Sfânta Liturghie de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim, împreună cu Preasfințitul Episcop-vicar Sofian Brașoveanul, înconjuraţi de un sobor de preoți, în prezenţa a numeroși credincioși și oaspeți.

În cuvântul de în­vă­ță­tură, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a spus că Biserica, pentru mulți români plecați în Occident, este „casă” și „mamă”, precum odinioară scria poetul Mihai Eminescu. În sânul Bisericii, cre­din­cioșii învață să iubească pe aproapele, neoprin­du-se numai la cel de un neam sau o credință, fiindcă toți oamenii sunt copiii lui Dumnezeu. Ierarhul a lăudat activitatea misionară de-o viață a părintelui Mircea Basarab, a parohului actual, părintele Alexandru Nan, și a mulțumit gazdelor, cre­din­cioșii din comunitatea vechi-catolică din München, care oferă locașul spre slujire.

După împărtășirea credin­cio­și­lor și încheierea Sfintei Jertfe, Preasfințitul Părinte Sofian Bra­șo­veanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, a rostit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la împlinirea a 40 de ani de slujire românească în Bavaria. Apoi au fost citite mesajele de felicitare de către repre­zentanți ai Bisericilor Ortodoxe surori. Invitații din partea Bisericilor Romano-Catolică, Evan­ghelică și Vechi-Catolică, AcK Bavaria au mulțumit pentru buna colaborare cu reprezentanții românilor ortodocși din München, iar prof. dr. Konstantinos Nikolakopoulos a felicitat parohia românească din partea corpului profesoral al Facultății de Teologie Ortodoxă din München, unde părintele Mircea Basarab a predat mulți ani la Catedra de Vechiul Testament.

Într-o cuvântare, părintele Mircea Basarab, fondator al parohiei, a evocat momente din istoria acestei comunități româ­nești, amintind de bucuriile și greutățile vieții parohiale de-a lungul a aproape 40 de ani.

Pr. Alexandru Nan a mul­țumit și numeroșilor colaboratori și ostenitori ai parohiei, iar apoi IPS Serafim a înmânat gramate de binefăcători membrilor consiliului parohial și altor oameni de suflet ai co­munității, ca semn de mulțumire pentru dragostea de Biserică. Totodată, Înaltprea­sfinția Sa i-a conferit titlul de iconom stavrofor părintelui Alexandru Nan, pentru activitatea administativă, culturală, misionară și inter­creștină, ca preot paroh și protoiereu al Bavariei. La final, au avut loc agapa şi un program artistic.