40% dintre copiii români sunt supraponderali
Meniul zilnic al multor copii, majoritatea provenind din familii sărace, este format, în mod constant, din pâine, biscuiţi, orez sau cartofi, alimente cu un indice glicemic foarte ridicat.
Specialiştii Institutului "Parhon" din Bucureşti trag un semnal de alarmă, arătând că peste 40% dintre copiii români sunt supraponderali. În unele cazuri, este vorba despre inconştienţa părinţilor, care le dau dulciuri şi grăsimi în exces, dar în majoritatea situaţiilor este vorba de copii ce provin din familii sărace, în care nu se pune problema unei alimentaţii echilibrate, meniul lor zilnic fiind format, în mod constant, din pâine, biscuiţi, orez sau cartofi, alimente cu un indice glicemic foarte ridicat, explică specialiştii. O sută de kilograme la opt ani Un reportaj prezentat de postul de televiziune PRO TV arată cazul unui băiat din Botoşani, care a fost luat de două ori de Protecţia Copilului de lângă familie, după ce ajunsese să cântărească aproape 100 de kilograme la vârsta de 8 ani, iar viaţa sa era pusă în pericol. După doi ani de îngrijiri, băiatul a reuşit să slăbească aproape 40 de kilograme, urmând o dieta strictă. După ce s-a întors în familie, băiatul s-a îngrăşat din nou, ajungând la 70 kg, astfel încât a fost preluat iarăşi de Protecţia Copilului. De cele mai multe ori, din cauza sărăciei, părinţii nu le pot asigura o alimentaţie echilibrată, din care să nu lipsească legumele proaspete, fructele, peştele sau carnea de vită. Specialiştii atrag atenţia că orice creştere anormală în greutate a unui copil trebuie sesizată în cel mai scurt timp, deoarece poate avea efecte severe asupra stării lui de sănătate.