A început vizita Patriarhului Ecumenic Bartolomeu în Australia

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 08 Octombrie 2024

În perioada 4-19 octombrie 2024, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului-Noua Romă şi Patriarh Ecumenic, efectuează o vizită oficială în Australia. ­Evenimentele au loc în contextul împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Arhiepiscopiei Ortodoxe Greceşti a Australiei, informează site-ul oficial al Patriarhiei Ecumenice, ec-patr.org.

Momentele centrale ale vizitei au fost programate în cele două duminici consecutive: 6, respectiv 13 octombrie. Duminica trecută, Sanctitatea Sa a oficiat Sfânta Liturghie la Sydney, iar duminica viitoare este aşteptat la Melbourne. Mai multe detalii despre prezenţa Patriarhului Ecumenic în istorica eparhie de la Antipozi ne-a oferit Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande: „După cum s-a anunțat din timp, Patriarhul Ecumenic efectuează o vizită pastorală în Australia, cu ocazia aniversării centenarului Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești. Primirea oficială a Sanctității Sale împreună cu delegația patriarhală a avut loc la aeroportul din Sydney, în seara de vineri, 4 octombrie, de către Înaltpreasfințitul Părinte Macarie, Arhiepiscopul ortodox grec al Australiei, împreună cu membrii sinodului local eparhial din Australia, preoții, diaconii și credincioșii din Sydney și din alte orașe, sosiți pentru acest eveniment. Cuvântul de întâmpinare a fost rostit în sala de protocol a aeroportului, în prezența reprezentanților media, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Macarie, iar din partea guvernului statului Noul Wales de Sud a luat cuvântul Excelența Sa Sophie Costis, ministrul industriei și sănătății. Apoi a răspuns cu un scurt cuvânt de mulțumire pentru primire Sanctitatea Sa Patriarhul Bartolomeu”.

Sâmbătă, 5 octombrie, a fost organizată primirea oficială a Patriarhului Ecumenic Bartolomeu și a delegației însoțitoare la Catedrala „Buna Vestire” din Sydney. „Aici a fost săvârşită slujba de Te Deum cu doxologia de primire. La intrarea în catedrală au fost binecuvântate cu agheasmă lucrările de restaurare a monumentului istoric care a fost reparat și înnoit în urma unui incendiu izbucnit în cursul anului trecut. Au luat cuvântul Înaltpreasfințitul Părinte Macarie, Excelența Sa Margaret Beazley, guvernatoarea statului Noul Wales de Sud și reprezentanta stemei regale, Excelența Sa Anthony Albanese, prim-ministrul Australiei. În cuvântul de răspuns, Patriarhul Bartolomeu a subliniat istoria de 100 de ani a Arhiepiscopiei Australiei. Seara, începând cu ora 18:00, a avut loc decernarea titlului de doctor honoris causa Patriarhului Ecumenic din partea Facultății de Teologie «Sfântul Apostol Andrei» a Universității Sydney. Au participat întreg corpul profesoral, studenți, profesori, preoți și mulți credincioși. Aici au fost rostite cuvântări care subliniază importanța vizitei patriarhale, dar și contribuția Sanctităţii Sale la cercetarea științifică teologică. Cuvântul academic pregătit de Patriarhul Ecumenic cu acest prilej a purtat titlul «Necesitatea gândirii sinodale»”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Mihail.

Duminică, 6 octombrie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Sanctitatea Sa Bartolomeu pe un altar amenajat în incinta unui stadion din proximitatea Catedralei „Buna Vestire” din Sydney, pentru a putea participa cât mai multe persoane. Din soborul de arhierei împreună-slujitori a făcut parte şi Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande. „La încheierea Sfintei Liturghii, Patriarhul Ecumenic a înmânat în mod oficial noul statut al arhiepiscopiei, care a fost aprobat la ultimul Sinod al Sfintei Patriarhii Ecumenice. Programul continuă în Sydney la parohiile și mănăstirile grecești, iar duminica următoare, 13 octombrie, va fi oficiată Sfânta Liturghie la Melbourne, statul Victoria”, ne-a transmis Preasfinţitul Părinte Mihail. Melbourne este şi oraşul de reşedinţă al Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande.