Academicianul Dan Berindei a fost condus pe ultimul drum
Cu puține zile în urmă a încetat din viață distinsul academician Dan Berindei, fost vicepreședinte al Academiei Române și preşedinte de onoare al Secției de Ştiinţe Istorice şi Arheologice a prestigioasei instituții. Marți, 28 decembrie 2021, a avut loc la Cimitirul „Șerban Vodă”-Bellu din Capitală slujba de înmormântare a acestuia, săvârșită de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, împreună cu un sobor de slujitori.
Personalitate marcantă, academicianul Dan Berindei a desfăşurat pe parcursul vieții sale o bogată activitate în slujba promovării istoriei şi culturii naţionale româneşti. Slujba de înmormântare a fost săvârșită în capela închinată Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Alături de sfințiții slujitori, pentru sufletul celui mutat din viața aceasta s-au rugat numeroși membri ai familiei, colegi și ucenici.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a dat citire cuvântului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat familiei, colegilor și discipolilor pe care istoricul i-a format, intitulat „Academicianul Dan Berindei (1923-2021) - un ilustru savant al istoriografiei românești”. La finalul slujbei de înmormântare, Episcopul-vicar patriarhal a spus: „În aceste zile în care credința și nădejdea noastră în mântuirea sufletului și în viața veșnică au fost reînnoite și întărite de praznicul Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a întrupat făcându-Se asemenea oamenilor în toate afară de păcat, ca pe noi, oamenii, să ne ridice de pe pământ în Împărăția cea netrecătoare a Preasfintei Treimi, s-a mutat la viața veșnică venerabilul academician Dan Berindei la frumoasa vârstă de 98 de ani, după o activitate prodigioasă. La acest moment de vremelnică despărțire, marcat de tristețea firească a plecării dintre noi a unei personalități valoroase care a răspândit multă lumină în jur, însă luminată de bucuria praznicului Crăciunului, ia parte și Întâistătătorul Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, prin rugăciune, prin compasiune, dar și prin acest cuvânt părintesc de mângâiere”.
De asemenea, un cuvânt adresat din partea prezidiului Academiei Române a fost rostit de academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al instituției de știință și cultură: „Într-o existență aproape centenară, plină de succese intelectuale notabile, dar și de încercări dureroase, uneori greu de imaginat, dar pe care le-a biruit cu demnitate, curaj și încredere, Dan Berindei și-a închinat talentul și știința luminării episoadelor fondatoare și personalităților de frunte ale modernității românești de la Revoluția pașoptistă la dobândirea independenței, de la Cuza și Carol I la Bălcescu și Kogălniceanu. Acest descendent al unei familii boierești, care a contribuit nu puțin la clădirea și apărarea României, a fost istoricul fără egal al generației pașoptiste. Dan Berindei a fost membru al Academiei din anul 1991, slujind-o în toți acești ani cu devotament, eleganță și chiar cu abnegație”.
După săvârșirea slujbei în interiorul lăcașului de închinare, academicianul a fost înmormântat cu onoruri militare în cavoul familiei aflat în acest cimitir.