Acţiune caritabilă a copiilor din Parohia „Naşterea Domnului“

Un articol de: Marilena Asănica - 15 Feb 2015

Credincioşii din Parohia „Naşterea Domnului“, Cluj-Napoca, s-au bucurat de spectacolul de forme şi culori oferit de mărţişoarele expuse la biserica parohială, ieri, după oficierea Sfintei Liturghii. Copiii de la Cercul de pictură al parohiei, alături de coordonatorii lor, au organizat o expoziţie cu vânzare în scop caritabil, o parte a fondurilor obţinute urmând să fie donate Aşezământului de copii „Sfântul Onufrie“ de la Mănăstirea Floreşti, judeţul Cluj.

La începutul perioadei de post, Parohia Ortodoxă Română „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca, păstorită de părintele Nicolae Buda, oferă copiilor de la Cercul de pictură posibilitatea de a fi generoşi şi de a-şi  pune în valoare abilităţile manuale şi artistice prin munca migăloasă desfăşurată în atelierul de confecţionare a mărţişoarelor.

Cei mai mulţi dintre participanţii la acest cerc sunt elevi la Şcoala „Constantin Brâncuşi“ din Cluj-Napoca, condusă de directoarea prof. Eugenia Marcu. Ca în fiecare sfârşit de februarie, cei mici se străduiesc să aducă un strop de soare şi mai multă lumină prin micile simboluri ale primăverii, mărţişoarele, care au fost reunite, începând de duminică, 15 februarie, până în martie, într-o expoziţie cu vânzare.

Ajutor pentru copiii de la Floreşti

Prin intermediul „Târgului de mărţişoare“, copiii se pregătesc pentru o activitate caritabilă: o parte din fondurile băneşti care se vor obţine, vor fi îndreptate spre Aşezământul de copii „Sfântul Onufrie“ de la Mănăstirea Floreşti.

Ei confecţionează mărţişoare din ceramică din diferite materiale naturale, textile, plastice şi neopren, îndrumaţi de coordonatoarele cercului (Georgeta Plăcintar, Sorina Haranguş, Ionela Szabo, Doina Mureşan şi Marilena Asănică), care vor aduce bucurie prin culoare şi gingăşie pe feţele celor care le vor admira, dar şi celor care le vor primi în dar.

Cea mai mare însemnătate a activităţii copiilor este cea educativă, pentru că vor învăţa să dăruiască din munca lor celor lipsiţi de un cămin şi puţinul acesta pe care ei îl vor da, va fi poate acel mult pe care l-a văzut Mântuitorul în „bănuţul văduvei“, pentru că este dat din toată inima şi este muncit.

Începtutul postului

Tot în această perioadă, când credincioşii se pregătesc să intre în Marele Post al Sfintelor Paşti, elevii claselor a IV-a A, a II-a B de la Şcoala „Constantin Brâncuşi“, alături de cadrele didactice ale şcolii, învăţătoarea Elenea Ţilea, învăţătoarea Cecilia Paşca şi profesoara de religie Daniela Necula, au participat, în cursul săptămânii trecute, la o activitate care a avut ca temă postul, susţinută de preoţii din cadrul parohiei. Părintele Dorel Man i-a primit pe micii oaspeţi, apoi s-au rugat împreună şi apoi le-a povestit ce importantă este această ascultare de Biserică, la fel ca şi ascultarea de părinţi şi de învăţătorii lor.

Apoi, elevii au dăruit celor prezenţi un scurt program artistic cu cântece religioase şi folclorice patriotice, primind în dar iconiţe. A urmat „masa prieteniei“, la care cei mici au făcut şi exerciţiu despre ceea ce înseamnă postul în Biserica Ortodoxă, primind bucatele de post pregătite pentru ei de comunitatea Parohiei „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca.