În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Popas duhovnicesc și activități filantropice în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit duminică, 22 decembrie 2024, Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Buzău. De asemenea, în perioada 18‑20 decembrie, aproximativ 650 de colindători au fost primiți de ierarh la Centrul eparhial din Buzău, unde au vestit Nașterea Domnului. Evenimentelor duhovnicești și culturale li s‑au adăugat și acțiunile filantropice, în cadrul cărora s‑au implicat elevii Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din oraș.
În cuvântul de învățătură rostit duminică în biserica din cartierul Nicolae Titulescu, închinată Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a vorbit despre genealogia Mântuitorului Hristos, consemnată în Evanghelia rânduită, de la Matei 1, 1‑25, precizând că „prin consemnarea celor 42 de neamuri sau generații ale poporului ales al lui Israel, Sfântul Evanghelist Matei a urmărit să demonstreze conaționalilor săi că Iisus Hristos, Care S‑a născut în Betleemul Iudeii, a fost nu doar Dumnezeu, ci și Om, trăgându‑Și obârșia din seminția regelui David, respectiv a Patriarhului Avraam”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, ne‑a transmis pr. Dragoș Olteanu.
În această perioadă, peste 600 de colindători au vestit Nașterea Domnului la Centrul eparhial din Buzău. Aceștia au fost primiți de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian în Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului”, unde au interpretat colinde tradiționale românești, dar și alte cântece specifice perioadei Crăciunului, potrivit sursei citate.
Grupurile de colindători au provenit de la mai multe unități de învățământ din județele Buzău și Vrancea: Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău; Colegiul Economic „Regele Mihai I” din Buzău; Colegiul Național „Alexandru Vlahuță” din Râmnicu Sărat; Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” din Focșani; Școlile Gimnaziale nr. 7, nr. 11 și „George Emil Palade” din Buzău; Școala Gimnazială „General Ștefan Gușă” Spătaru și Școala Gimnazială Ziduri.
De asemenea, au colindat și copiii și tinerii din parohiile Cislău, Gura Sărății și Năeni, precum și Corul de copii „Ama Deus” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
La finalul momentelor, toate cetele de colindători au primit daruri din partea ierarhului.
Evenimentelor duhovnicești și culturale li s‑au adăugat și acțiunile filantropice, în cadrul cărora s‑au implicat elevii Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din oraș. Aceștia au derulat de curând o acțiune de voluntariat în cadrul căreia au pregătit 700 de pachete cu produse specifice perioadei Crăciunului, destinate grupurilor de colindători veniți la Centrul eparhial, ne‑a transmis pr. Ionuț Constantin, consilier eparhial la Sectorul social‑filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
O acțiune de sprijinire a oamenilor nevoiași din orașul Buzău a fost organizată vineri, 20 decembrie, și de angajații Cantinei sociale „Filantropia” a Centrului eparhial. Angajatele cantinei, sub coordonarea asistentei sociale Mihaela Bunea, au pregătit pachete cu alimente tradiționale de Crăciun, precum și cu alte alimente de bază necesare traiului zilnic, care au fost oferite unui număr de 145 de beneficiari, majoritatea persoane în vârstă, singure, cu venituri limitate.
Activitatea a fost realizată prin contribuția Centrului eparhial și a celor 21 de parohii din municipiu, care asigură, prin intermediul Cantinei sociale „Filantropia”, hrană caldă la domiciliu pe tot parcursul anului, de luni până vineri, persoanelor aflate în situații dificile, potrivit sursei citate.