Activităţi caritabile la Craiova, Râmnic şi Severin

Data: 18 Decembrie 2014

Praznicul Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos a fost vestit de preoţii şi credincioşii din eparhiile Mitropoliei Olteniei. La Turnu Severin, Corala episcopală Kinonia şi-a continuat şirul concertelor de colinde, aducând bucuria persoanelor private de libertate din penitenciarele municipale.

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Corul Kinonia a susţinut pe 16 decembrie două concerte de colinde, la Penitenciarul din Drobeta-Turnu Severin şi la Secţia Exterioară Vânjuleţ. Acţiunea derulată în unităţile de detenţie mehedinţene face parte din opera şi misiunea social-filantropică a eparhiei, exercitată prin organismul specific, Sectorul social-filantropic, condus de pr. consilier George Smeu. Aproximativ 100 de persoane private de libertate şi o parte din personalul angajat al penitenciarelor au primit urările de bine şi de sănătate ale colindătorilor de la Centrul eparhial. În deschiderea evenimentelor, pr. Viorel Vlăducu, consilier al Sectorului comunicaţii media, le-a vorbit celor prezenţi despre bucuria Naşterii Domnului şi însemnătatea colindelor pentru creştini. Corul Kinonia, dirijat de arhid. Adrian Cristian Maziliţa, a interpretat colinde bizantine, armonizate şi populare. Asistenţa a rezonat cu mesajul sublim al cântărilor audiate, răsplătind colindătorii cu aplauze. După concerte, membrii corului au primit covrigi şi mere, după datina străbună.

Program de colinde şi poezii la Centrul „Sfânta Ecaterina“

În spiritul sărbătorilor de iarnă, persoanele cu dizabilităţi din cadrul Centrului „Sfânta Ecaterina“ al Asociaţiei „Vasiliada“, aflată sub patronajul Mitropoliei Olteniei, au pregătit un program de colinde şi poezii. Astfel, marţi, 16 decembrie,  beneficiarii aşezământului social au colindat bătrânii care se află la Centrul pentru persoane vârstnice „Renaşterea“. „Întâlnirea a fost  emoţionantă atât pentru gazde, care simt şi mai mult în această perioadă  lipsa căldurii unei familii, cât şi pentru persoanele cu dizabilităţi care s-au străduit fiecare după putere pentru ca această acţiune să fie o reuşită. Este foarte important sa întărim încrederea beneficiarilor noştri. Fiind persoane cu dizabilităţi, ei mai mult ca oricine simt nevoia să demonstreze că pot face lucrurile bine şi că pot şi ei, la rândul lor, să aducă bucurie în viaţa altor persoane care au probleme sociale“, a declarat Daniela Popa, coordonatorul centrului.

Centrul de informare şi consiliere pentru persoane cu dizabilităţi „Sfânta Ecaterina“ a fost deschis de Asociaţia „Vasiliada“ în mai 2008, prin intermediul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană. Scopul acestui centru este acela de a facilita integrarea socială şi economică a persoanelor cu dizabilităţi, prin oferirea serviciilor de mediere socială în vederea găsirii unui loc de muncă, consiliere individuală şi de grup, activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber, art-terapie.

Spectacol dedicat Sfinţilor Brâncoveni şi eroilor Revoluţiei

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Fundaţia „Societatea Ortodoxă a Femeilor“ din Craiova organizează duminică, 21 decembrie, ora 18:00, în Sala „Mitropolit Nestor Vornicescu“ de la Centrul de conservare, restaurare patrimoniu şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova (str. Brestei nr. 37), un spectacol de muzică şi poezie susţinut de cunoscutul actor craiovean Emil Boroghină, sub genericul: „Voievozii neamului, ctitori şi martiri“.

Evenimentul este dedicat comemorării a 300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni şi a 25 de ani de la sacrificiul tinerilor căzuţi în Revoluţia din Decembrie 1989. La reuşita spectacolului îşi va aduce contribuţia şi Grupul de colindători al Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) din Craiova.

„Colinde pentru prieteni speciali“ la Râmnicu Vâlcea

La Râmnicu Vâlcea, reprezentantele Ligii Femeilor Creştin-Ortodoxe din Arhiepiscopia Râmnicului şi Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul“ din Vâlcea au organizat săptămâna trecută, la Centrul de Plasament nr. 3 - Nord şi Centrul de Plasament „Ana“, manifestarea spiritual-culturală „Colinde pentru prieteni speciali“. Activitatea face parte din proiectul „Iubirea de aproapele meu“ şi s-a desfăşurat cu sprijinul secţiilor Împrumut Carte Adulţi, Sala de Lectură, Secţia Etnologie şi Folclor „Mihai Pop“, echipa proiectului „Books Like Acting“, Fondul Tradiţional şi de Patrimoniu, Asociaţia „Zâmbete Colorate“, cu sprijinul Arhiepiscopiei Râmnicului, Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea.

Preotul Emanoil Bărbuţ, preot paroh, a subliniat importanţa sărbătorii sfinte a Naşterii Domnului. De asemenea, în cadrul aceleiaşi activităţi, membrele ligii Zenovia Zamfir, Elena Pitiş, Elena Popescu, Maria Jivan, Irina Grigore cu familia, Antoanela Enacache cu familia, Anca şi cele două fiice au cântat şi colindat cu tineri şi copii din cele două centre de plasament. (Diac. Ioniţă Apostolache, diac. Gheorghe Cioiu, Cătălin Cernătescu, Gabriela Firu)