Activităţi şcolare finanţate prin programul „Săptămâna verde”

Data: 25 Octombrie 2024

Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024 - 30 mai 2025, iar activităţile pot fi derulate, la decizia unităţilor de învăţământ, timp de cinci zile consecutiv. „Săptămâna verde” beneficiază de finanţare din partea Ministerului Educaţiei (ME) şi Administraţiei Fondului pentru Mediu, cele 100 de milioane de lei alocate pentru anul şcolar 2024-2025 urmând a fi distribuite şcolilor din toată țara prin intermediul inspectoratelor şcolare. Sumele au fost deja repartizate judeţelor „în funcție de numărul antepreșco­larilor, preșco­larilor, elevilor înscriși la unitățile de învățământ din județ/municipiul București” şi pot fi consultate în anexa Ordinului ME nr. 7133/7.10.2024. 

Potrivit metodologiei aprobate de minister, sunt finanţate achiziţiile de consumabile utile pentru organizarea de lecții demonstrative, cercuri pedagogice interdisciplinare şi evenimente artistice sau concursuri; kituri pentru laboratoarele de chimie și biologie sau truse/instrumente pentru măsurarea unor parametri de calitate (apă, aer, sol etc.) şi abonamente la platforme educa­ționale, cum ar fi eduboom, twikl sau mozabook. 

Din banii alocaţi pot fi organizate şi excursii, deplasări în teren, pot fi plătite intrările la grădini botanice, în parcuri naționale, la muzee, se poate amenaja spațiul verde al școlii sau un „colţ verde” în interiorul unității de învă­ță­mânt. Anul trecut a fost lansată platforma online, o resursă valoroasă care conţine o bibliotecă digitală cu materiale şi idei de activități şi de trasee educative în natură, o hartă a ariilor naturale protejate și informații despre acestea, lista stațiilor meteorologice, resurse privind modalitatea de răspuns la dezastrele naturale, dar şi exemple de bune practici educaționale cu privire la schimbări climatice și mediu. (O. N.)