Aditivi nocivi in băuturile tip Cola

Data: 21 Feb 2011

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California au constatat, în urma unui studiu, că un ingredient folosit în Coca-Cola şi Pepsi este direct responsabil de diferite tipuri de cancer, iar acum solicită eliminarea acestuia din procesul de producţie. Polemica s-a iscat în jurul colorantului artificial care dă băuturilor de Cola culoarea maro şi care conţine doi compuşi cu potenţial cancerigen. Acest colorant se obţine în urma reacţiei zahărului cu amoniacul şi sulfiţi sub presiune şi la temperaturi ridicate. Ca rezultat al interacţiunii chimice se formează două substanţe: 2-MI şi 4-MI, responsabile direct de cancer pulmonar, de ficat, de tiroidă şi leucemie. Semnalul de alarmă a intervenit după ce oameni de ştiinţă de la Universitatea din California au detectat un conţinut semnificativ de 4-MI în cinci branduri de Cola. Michael F Jacobson, directorul-executiv al Centrului pentru ştiinţă în interes public (Center for Science in the Public Interest - CSPI) a adresat un apel public instituţiei de reglementare din domeniul alimentar din SUA, să ia măsurile de rigoare, explicând rolul nociv al aditivilor amintiţi din băuturile Cola. Companiile Coca-Cola şi Pepsi nu au făcut, deocamdată, nici un comentariu.