Afacere cu iepuri în Covasna
▲ Ferma de iepuri pusă pe picioare pe bani europeni în judeţul Covasna se anunţă extrem de profitabilă ▲ Szafta Andras, patronul fermei în care a investit 1,8 milioane de lei, speră ca în scurt timp să obţină profit, întrucât gestaţia la iepure nu durează decât 30 de zile, iar cheltuielile cu întreţinerea şi hrănirea animalelor nu sunt foarte mari ▲ Andras a populat mica fermă cu 528 de iepuroaice gestante, iar întreprinzătorul se aşteaptă ca în două-trei luni să ajungă la un efectiv de 5 mii de animale ▲
În judeţul Covasna, în localitatea Malnaş, a fost înfiinţată o fermă de iepuri, printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Sapard şi îşi propune să devină unul dintre cei mai mari „jucători“ de pe piaţa internă de profil. Szafta Andras, patronul Daczso Com SRL din Tuşnad, a obţinut aproximativ 1,8 milioane de lei prin Programul Sapard, din care a construit o fermă de animale şi a populat-o cu 528 de iepuroaice gestante. Potrivit calculelor acestuia, în maximum două luni şi jumătate, fiecare iepuroaică va aduce pe lume în jur de 8-9 pui, prin urmare efectivul de animale va creşte la circa 5.000. După alte trei luni, iepurii vor ajunge la greutatea optimă de tăiere, adică de 2,5 kilograme, şi va putea scoate pe piaţă prima producţie de carne. Potrivit proprietarului, dacă afacerea va merge bine şi iepurii vor fi sănătoşi, atunci va produce anual peste 90.000 de kilograme de carne de iepure pe care intenţionează să le vândă atât în ţară, cât şi în străinătate. Creşterea iepurilor, o afacere profitabilă Teoretic, creşterea iepurilor de carne este o afacere deosebit de profitabilă, deoarece aceste animale se înmulţesc repede, nu sunt pretenţioase şi pot fi valorificate în cicluri de trei luni. În plus, concurenţa în acest domeniu este foarte mică în România. Carnea de iepure, asemănătoare din punct de vedere organoleptic cu cea de pasăre, prezintă marele avantaj că este săracă în grăsimi şi aproape lipsită de colesterol, prin urmare este recomandată persoanelor care ţin dietă şi celor care suferă de diverse boli, cum ar fi cele de inimă. Iepurii sunt mici fabrici de carne şi blăniţă ce folosesc furajele existente în orice gospodărie, oricât de săracă ar fi: furaje verzi, fânuri şi sfeclă pe timp de iarnă şi puţine boabe. Avantajul creşterii iepurilor îl reprezintă şi înmulţirea rapidă, gestaţia durând doar 30 de zile. De asemenea, iepurii pot fi crescuţi cel mai bine în încăperi cu mai multe niveluri, numărul nivelurilor putând să ajungă până la 3-4 etaje, făcându-se astfel economie de spaţiu. Judeţul Covasna, fruntaş în atragerea de fonduri Sapard De la demararea programului Sapard, în urmă cu aproape 5 ani, judeţul Covasna a atras 100 de milioane de lei, situându-se pe locul 9 în ţară în ce priveşte valoarea proiectelor finanţate. Conform conducerii Oficiului Judeţean de Plăţi şi Dezvoltare Rurală Covasna, aproximativ 60 de întreprinzători privaţi din judeţ au obţinut fonduri din partea Uniunii Europene prin Programul Sapard, din care 12 în domeniul prelucrării produselor agricole şi zootehnice, iar restul pentru extinderea exploataţiilor agricole ori construirea de pensiuni agroturistice.