Agricultorii au nevoie de tehnologii digitale
Toți agricultorii ar trebui să găsească metode creative pentru aplicarea noilor tehnologii, a declarat Nevena Alexandrova, specialist FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) pe inovații și schimb de cunoștințe în agricultură. Zilele acestea (18-20 aprilie 2018), la Sofia, în Bulgaria, se desfășoară forumul la nivel înalt privind e-agricultura, intitulat „Împreună pentru dezvoltarea agriculturii digitale”. Cu această ocazie, specialiști în domeniu discută despre aplicarea tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) în agricultură, care devine tot mai intensă în ceea ce priveşte știința.
Agricultura dispune în prezent, la fel ca toate sectoarele economiei, de o gamă largă de tehnologii moderne, iar dacă există un lucru pe care toți fermierii îl împărtășesc, acela este tendința de a introduce inovații, pentru a găsi metode agricole mai bune, mai curate, mai ușoare și mai productive, susține Nevena Alexandrova, într-un interviu acordat specialistului senior pe comunicare al FAO, Sharon Lee Cowan. Deja se vorbește despre conceptul de „e-agricultură”, care înseamnă aplicarea TIC în acest domeniu, inclusiv în privința culturilor vegetale, animalelor, pisciculturii și silviculturii. Pe scurt, întregul sistem alimentar.
De ce agricultura trebuie să fie atât de tehnologizată? „Pentru că a devenit mult mai intensă în ceea ce privește știința. Accesul la informații exacte și în timp util, adaptate condițiilor locale, este esențial pentru ca o fermă sau o întreprindere rurală să fie competitivă și să folosească optim resursele sale”, răspunde Alexandrova. În plus, agricultura devine tot mai integrată cu alte sectoare, fapt ce necesită optimizare prin digitalizare.
Cea mai comună este tehnologia senzorilor. Cu ajutorul teledetecției, datele privind temperatura solului sau a aerului, umiditatea, condițiile meteorologice și alte detalii pot fi măsurate cu un dispozitiv și transmise către agricultor aflat în altă locație, explică specialistul. De asemenea, așa-numitul internet al lucrurilor este important pentru agricultură, fiind modul în care diferite dispozitive, senzori și utilaje pot interacționa între ele, prin utilizarea rețelelor de internet și generarea unor volume mari de date. De exemplu, informațiile pot proveni din mai multe surse, aer, sol, diverse domenii, și combinate pe o singură platformă, oferindu-le agricultorilor o cantitate mare de date, mai spune Nevena Alexandrova.
Totodată, „folosim TIC pentru a transmite agricultorilor prețurile și alte date de piață, astfel încât aceștia să poată lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la ceea ce să aducă pe piață și când”, continuă aceasta.
Un alt tip de tehnologie este trasabilitatea alimentelor, care face posibilă urmărirea alimentelor de-a lungul drumului de la fermă la produsul final din supermarket. Astfel, se oferă posibilitatea de a se cunoaște dacă produsul a fost înghețat și dezghețat și de câte ori.
Vehiculele aeriene fără pilot, dronele, sunt folosite pentru a culege informații din câmpuri localizate la distanță. Acestea furnizează imagini cu rezoluție mai mare decât sateliții și fac posibilă detectarea dăunătorilor și a bolilor, a buruienilor sau a stării solului, fără a fi nevoie de deplasare pe teren. Nu în ultimul rând, tehnologia Blockchain poate revoluționa comerțul cu produse agroalimentare, deoarece oferă o informație complet transparentă despre participanții lanțului valoric care adaugă valoare sau cresc prețurile în diferite puncte de la fermă la consumator. Teoretic, într-o zi această tehnologie poate chiar elimina necesitatea comerțului cu amănuntul, subliniază Alexandrova.
Dacă este să vorbim despre dezavantaje, specialistul afirmă că, pe lângă dificultăți la nivelul standardelor și reglementărilor sau al deciziei privind ce date pot fi considerate „deschise” sau accesibile în mod liber de către oricine, cea mai importantă problemă este aceasta: fără o strategie națională de încorporare a acestor tehnologii în domeniul rural, statele riscă să creeze câștigători și perdanți.