Agricultura românească va acoperi necesarul alimentar intern
„Eu sper că mai devreme de 2020 populaţia va cheltui mai puţin pe mâncare, iar cheltuiala rămasă din coşul zilnic va fi direcţionată spre alte produse făcute din alte industrii“, a declarat secretarul de stat în MADR.
Creşterea productivităţii şi transformarea tuturor produselor agricole în produse alimentare sunt cele două obiective pe care vrem să le atingem cu ajutorul noului Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) până în 2020“, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, domnul George Turtoi. „Pe zona de agricultură, pe noul PNDR avem toate măsurile construite în aşa fel încât în 2020 să atingem două obiective principale. Prin urmare, avem un proiect de ţară şi cred că este singurul sector care are toată politica construită în aşa fel încât să atingem aceste două obiective. Primul obiectiv vizează creşterea productivităţii în zona de agricultură, iar cel de-al doilea transformarea tuturor produselor agricole în produse alimentare, astfel încât să satisfacem necesarul intern de pe piaţă aproape 100% cu produse alimentare româneşti, obţinute din producţie românească, dar şi să ieşim pe export doar cu produse alimentare, nu cu materie primă“, a explicat Turtoi.
Acesta a precizat că la finalul atingerii acestor obiective vor apărea efecte indirecte în economie, unul dintre ele fiind reducerea cheltuielilor cu coşul zilnic. „Eu sper că mai devreme de 2020 se va vedea un prim efect, şi anume că populaţia va cheltui mai puţin pe mâncare, iar cheltuiala rămasă din coşul zilnic va fi direcţionată spre alte produse făcute din alte industrii“, a susţinut secretarul de stat în MADR.
Câteva din măsurile care au fost luate deja şi se regăsesc în noul PNDR pentru atingerea celor două obiective, menţionate de oficialul MADR, vizează trecerea fermelor neproductive, de subzistenţă, într-o zonă de productivitate, în zona fermelor medii printr-o susţinere financiară. „Tot programul (n.r., PNDR) se adresează fermelor medii. Pentru a comasa suprafeţele şi a uni fermele mici prioritizăm cooperativele formate din ferme mici. Acestea obţin finanţare suplimentară, primesc 20% în plus, dacă depun proiecte pe PNDR. În acelaşi timp, pe pilonul I avem plata redistributivă, respectiv fermele între 0-5 hectare primesc în plus 5 euro, iar pentru cele între 5 şi 30 se dau în plus 45 de euro. Sperăm ca toţi din zona 0-5 să meargă spre o fermă rentabilă. Concomitent mai există activată şi măsura de rentă viageră, de restructurare, sau cum este titlul ei oficial de «mic fermier». Dacă cedează vecinului exploataţia prin arendă sau vânzare pentru a comasa suprafeţele să ajungă în plaja 5-30 hectare, micul fermier va primi o subvenţie de 120% faţă de cât a primit ca fermă mică, iar cel care arendează terenurile depune la APIA cerere şi primeşte 45 de euro plata redistributivă“, a explicat George Turtoi.
De asemenea, pentru atingerea celui de-al doilea obiectiv, se prioritizează în noul PNDR integrarea producţiei cu procesarea prin aşa numitele „lanţuri scurte de aprovizionare“, precum şi utilizarea materialului genetic autohton.
Secretarul de stat în MADR a participat la un eveniment de profil organizat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) în Creta, pentru prezentarea unor proiecte de bună practică finanţate din fonduri europene. (Cristina Zamfirescu)