Alarmare rapidă în caz de cutremur

Data: 21 Octombrie 2013

Cetăţenii vor fi anunţaţi cu câteva secunde înainte de producerea unui seism major în România, aplicaţia informatică urmând să fie disponibilă „în câteva luni de zile“ pe telefoanele mobile şi reţelele de socializare. Directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, a afirmat însă că proiectul guvernamental trebuie însoţit de ample activităţi de educare a publicului. 

În următoarele luni de zile va fi dezvoltată o aplicaţie informatică pentru trimiterea în timp real, către toţi cetăţenii, a mesajelor de avertizare privind cutremurele majore, a anunţat Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică. În acest moment, doar autorităţile statului primesc informaţii privind iminenţa producerii unui seism pe teritoriul ţării noastre. „Vom apela la toate mijloacele de informare, fie canale publice, presă, televiziune, internet, dar şi telefoane mobile, de exemplu, pentru ca oamenii să primească mesaje în timp real, în timp cât mai scurt, privind apariţia cutremurelor“, a spus ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică.

Acesta a adăugat că este vorba despre un tip de avertizare pe care l-a văzut în Japonia şi că, de la întoarcerea sa în ţară, echipe de software lucrează la aplicaţiile care vor puse la dispoziţia publicului „în câteva luni de zile“.

În ceea ce priveşte costurile unui astfel de sistem de alarmare a populaţiei, Costoiu a precizat că proiectarea aplicaţiilor informatice va fi suportată din bani de la buget, urmând ca gratuitatea pentru public să fie negociată cu companiile de telefonie mobilă, reţelele de socializare şi mass-media.

Pe de altă parte, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, a susţinut că proiectul guvernamental ar trebui însoţit de ample activităţi de educare a publicului, astfel încât oamenii să reacţioneze adecvat după primirea mesajului privind iminenţa unui cutremur important. Ca timp, populaţia va avea la dispoziţie câteva secunde (7-8 sec.) pentru a acţiona şi a se pune la adăpost, mai multe secunde în cazul celor care locuiesc mai departe de epicentrul seismului. „Experienţa ne arată că nu este bine să fugiţi pe uşă, să săriţi pe fereastră, să alergaţi pe scări sau să utilizaţi liftul, atât în timpul seismului, cât şi imediat după producerea acestuia. De asemenea, se poate discuta cu părinţii, din timp, despre procurarea unui rucsac pentru situaţii de urgenţă, care se poate păstra şi la şcoală (în dulapul clasei)“, potrivit instrucţiunilor date de specialişti în cadrul materialelor informative publicate pe www.roeduseis.ro.

Directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, a ţinut să menţioneze că populaţia, dacă va fi anunţată înainte cu câteva secunde de producerea cutremurului, sau imediat după producerea cutremurului, va opri alimentarea cu gaze naturale şi curent electric. De asemenea, persoanele care sunt surprinse de cutremur în timp ce conduc, vor trage pe dreapta, vor ieşi din autovehicul şi se vor întinde pe pământ, evitând, totodată, pericole precum linii electrice, fire de curent căzute, poduri, pasarele, geamuri etc.

Materiale educative gratuite pentru profesori şi elevi

Chiar dacă vom şti ori nu că urmează să se producă un cutremur, prima reacţie pe care trebuie să o dezvoltăm este aceea de calm şi de urmarea procedurii standard de acţiune în astfel de cazuri. Pregătirea în caz de cutremur trebuie să se facă temeinic nu doar în sânul familiei, cât şi în cadrul instituţiilor, mai ales în cazul şcolilor. Materiale educative pentru cadre didactice şi elevi, întocmite pe cicluri de învăţare, în funcţie de capacitatea de înţelegere a fenomenului de către copii la diferite etape de vârstă, au fost elaborate în cadrul proiectului ROEDUSEIS (Reţeaua Seismică Educaţională din România), în parteneriat cu editura CDPRESS (www.cdpress.ro). Conţinutul suportului didactic, întocmit în colaborare cu specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului sub forma unor lecţii speciale (explicaţiile fenomenului, experimente, jocuri, chestiuni teoretice, măsuri de acţiune în cazul producerii seismului etc.) poate fi descărcat gratuit pe pagina de internet a proiectului (www.roeduseis.ro).

Măsuri de protecţie în cazul producerii unui cutremur

Câteva măsuri care trebuie luate în cazul în care cutremurul se produce în timpul orelor de curs. Este bine ca:

- să se păstreze calmul, pe cât posibil (elevii mai mici sunt îmbrăţişaţi, li se spune că părinţii pot întârzia din cauza traficului probabil perturbat în oraş, se discută despre situaţia creată etc.);

- elevii să fie ţinuţi ocupaţi (prin desfăşurarea de activităţi practice), să se revină la starea de dinainte de cutremur, cu tact, implicare emoţională şi sprijin specializat;

- să fie avute în vedere următoarele măsuri de protecţie: în timpul unui cutremur, în clasă, în incinta şcolii, în laboratoare şi în bibliotecă, elevii şi personalul didactic se vor adăposti sub o bancă, masă solidă sau altă piesă de mobilier şcolar. Poziţia sub bancă este de ghemuit sau în genunchi şi cu capul aproape de genunchi, ţinând cu mâna piciorul băncii/mesei. Toate persoanele se vor îndepărta de ferestre şi de obiectele grele ori ascuţite;

- dacă este posibil, profesorii vor deschide uşa spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia în timpul cutremurului;

- persoanele se vor putea proteja sub tocul gros al unei uşi ori sub o grindă solidă, dacă au informaţii că sunt rezistente.

În timpul unui cutremur, elevii nu vor alerga, dar vor avea grijă să ajungă într-un spaţiu deschis, departe de clădiri, garduri, copaci înalţi, echipamente de joacă şi linii electrice aeriene! Toţi trebuie să aibă capul şi faţa acoperite cu mâinile, până la oprirea cutremurului!

După cutremur, profesorii vor deschide uşa, vor verifica mai întâi scara şi drumul spre ieşire, spre a nu se expune la pericole, apoi împreună cu elevii vor ieşi în ordine din clasă sau clădirea şcolii numai după încetarea cutremurului; elevii vor ţine deasupra capului ghiozdanul, rucsacul sau o carte groasă, pentru a nu fi răniţi de cioburi sau bucăţi de tencuială.