Indicele global al preţurilor la produsele alimentare, Food Price Index, a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, datorită scăderii cotaţiilor la cereale şi zahăr care a compensat creşterea
Organizațiile din sectorul agroalimentar: scumpirile sunt inevitabile
Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele două sectoare, mărirea salariului minim sau „taxa pe stâlp” pentru mijloacele fixe care au legătură cu producţia agricolă. Reprezentanți ai fermierilor și ai patronatelor din industria alimentară spun că ordonanța va duce la scumpiri ale alimentelor, la șomaj și la falimentul multor societăți care activează în domeniu.
Efectele ordonanţei „trenuleţ”, care vine cu taxe suplimentare şi eliminarea unor facilităţi fiscale acordate angajaților, vor trebui acoperite tot de mediul privat, susţin reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta). „Atragem atenţia că în domeniul agriculturii şi industriei alimentare, eliminarea facilităţilor fiscale va însemna pierderi salariale consistente pentru angajaţi. Efectul negativ rezultat va fi că aceşti angajaţi vor migra spre alte sectoare de activitate mai bine plătite sau, pentru a-i menţine, angajatorii vor trebui să le compenseze această pierdere”, atenţionează sindicaliştii din industria alimentară, într-un comunicat preluat de Agerpres. Iar compensarea salarială se va regăsi rapid în preţul produselor de la raft, care va fi suportat în final de către consumatori.
Mai mult, scumpirea substanţială a produselor alimentare româneşti le va face mult mai greu vandabile, comparativ cu produsele similare din import, care vor avea la raft preţuri mai mici, în timp ce măsura eliminării facilităţilor fiscale pentru industria alimentară se va dovedi în scurt timp că acţionează ca un bumerang împotriva sectorului. În plus, eliminarea facilităţilor fiscale va conduce la falimentul unor societăţi care nu vor rezista impactului şi, implicit, la creşterea numărului de şomeri, cu cheltuieli suplimentare de la buget, arată analiza federației Sindalimenta. În același context, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) a solicitat Guvernului amânarea cu un an a prevederilor din ordonanţă care au impact în sectorul agroalimentar, respectiv eliminarea facilităţilor pentru angajaţi, precum şi aplicarea „taxei pe stâlp”. Agricultorii și antreprenorii din Alianță sunt de părere că măsurile fiscale care vizează sectorul agroalimentar vor avea rezultate catastrofale pentru fiecare român, indiferent că activează sau nu în acest sector, vor duce la o balanţă comercială cu produse agroalimentare şi mai dezechilibrată decât în prezent, la subminarea securităţii alimentare prin dependenţa masivă de importuri, la falimente în lanţ, la stoparea marilor investiţii în sector.
„În condiţiile unui an agricol 2024 extrem de dificil, în care mulţi fermieri au evitat, milimetric, insolvenţa, anul 2025 va însemna lacăt pe majoritatea fermelor din România”, afirmă reprezentanții AAC, potrivit Agerpres. (C.Z.)