Alertă de gripă aviară în Europa
Autorităţile sanitar-veterinare din România sunt în alertă şi au dispus măsuri de prevenire a pătrunderii virusului gripei aviare în țara noastră, după ce Comisia Europeană a informat despre evoluţia a nouă focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, în Polonia. Îngrijorarea este justificată deoarece numeroşi operatori economici din România comercializează păsări vii, ouă, produse şi subproduse de pasăre provenite din ferme poloneze.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri de prevenire împotriva virusului gripei aviare în România, în contextul în care în Polonia au apărut nouă focare de gripă aviară. Autorităţile poloneze au avertizat că virusul confirmat este un subtip înalt patogen al H5N8, care ar putea reprezenta un risc şi pentru om.
Printre măsurile dispuse în România se numără informarea operatorilor economici care derulează operaţiuni de comerţ intracomunitar cu păsări vii, ouă pentru incubaţie, produse şi subproduse de pasăre, despre apariţia şi fermele unde evoluează focarele de gripă aviară în Polonia, după cum arată ANSVSA.
Totodată, autoritatea sanitar-veterinară a dispus structurilor teritoriale efectuarea de controale, la destinaţie, în fermele de păsări vii, ouă pentru incubaţie, unităţilor care produc, depozitează şi comercializează produse şi subproduse de pasăre provenite din Polonia, pe teritoriul României, verificându-se trasabilitatea acestor produse şi subproduse de pasăre (carne, ouă, produse din ouă), inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a ouălor, în sensul de a nu proveni din ferme supuse restricţiilor, se arată în comunicatul autorităţii.
În urma discuţiilor purtate de preşedintele ANSVSA, Robert Chioveanu, cu conducerea serviciilor veterinare din Polonia, au fost oferite asigurări că, din zonele supuse restricţiilor, nu au fost trimise spre comercializare în România păsări vii, ouă, produse şi subproduse de pasăre.
La rândul său, în urmă cu câteva zile, Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Ovine, Caprine şi Porcine din România (ACEBOP) trăgea un semnal de alarmă în privinţa achiziţiilor de carne de pasăre şi ouă din Polonia, după ce ţara a notificat primul caz de influenţă aviară înalt patogenă.
„În procent de risc, România este prima pe listă, datorită cantităţilor de sute de tone intrate săptămânal în ţară şi sute de mii de ouă. Prima restricţie corectă pe care o solicităm ar fi suspendarea achiziţiilor de carne şi ouă până la aplicarea măsurilor stabilite de Comisia Europeană, cu scopul protejării consumatorului român, ştiind faptul că virusul influenţei H5N8 poate trece la om”, arată reprezentanţii ACEBOP într-un comunicat.