Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Plafonarea adaosurilor comerciale la alimente a fost prelungită
Termenele de implementare pentru măsura care vizează mecanismul de licenţiere pentru unele importuri din Ucraina şi măsurile de combatere a creşterii preţurilor la alimentele de bază se prelungesc cu 7, respectiv 6 luni, a anunţat ministrul agriculturii, Florin Barbu, în şedinţa de Guvern de miercuri.
Astfel, potrivit Ministerului Agriculturii, restricțiile pentru importurile din Ucraina instituite prin OUG 84/2023 și modificările ulterioare se vor prelungi cu încă 7 luni, adică până la 31 iulie 2025. Produsele agroalimentare vizate sunt: grâu sau meslin, porumb, oleaginoase, făină de grâu, zahăr, ouă, carne de pasăre.
Totodată, Ordonanța 67/2023 privind măsurile cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele alimente a fost modificată în sensul în care noul termen de aplicare va fi 30 iunie 2025. Actul normativ plafonează adaosul comercial pe lanţul de procesare-distribuţie-comercializare pentru produse cum sunt: pâine albă simplă; lapte de vacă proaspăt, grăsime 1,5%; brânză telemea din lapte de vacă (vrac); iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime; făină albă de grâu „000”; mălai standard; ouă de găină calibrul M; ulei de floarea-soarelui; carne proaspătă de pui şi porc; cartofi proaspeți albi (vrac); zahăr alb tos; fructe şi legume proaspete (vrac).
„Decizia de prelungire a termenului de aplicare a acestei OUG a fost luată ca urmare a faptului că, în perioada de iarnă, cheltuielile cu utilităţile cresc, situaţie care determină o scădere a puterii de cumpărare a populaţiei, iar nevoia de a achiziţiona produse agricole şi alimentare la preţuri scăzute se menţine”, au explicat reprezentanţii ministerului. (C. Z.)