Aproape 1.500 de tineri din România vor descoperi gratuit Europa

Data: 05 Iunie 2024

Un număr de 35.511 tineri selectați în programul DiscoverEU al Comisiei Europene, dintre care 1.475 din România, vor primi permise de călătorie pentru a vizita gratuit continentul, a anunțat luni executivul comunitar, potrivit Agerpres.

DiscoverEU, parte a programului Erasmus+, le oferă adoles­cenților în vârstă de 18 ani din statele UE şi din ţările asociate la Erasmus+ posibilitatea de a călători în întreaga Europă. Titularii permiselor pot învăţa despre patrimoniul cultural şi istoria europeană și de a intra în legătură cu alți tineri de pe întreg continentul.

„Ca număr de participanţi, această rundă de înscrieri are cel mai mare succes de când Disco­verEU a aderat la programul Erasmus+ în 2021. Mă bucur că atât de mulţi tineri vor avea ocazia de a descoperi Europa şi de a-i explora cultura şi istoria. Entuziasmul din ce în ce mai mare al tinerilor (…) este cu adevărat grăitor”, a declarat comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Iliana Ivanova.

Tinerii care beneficiază de bilet pot călători singuri sau într-un grup de până la cinci persoane în perioada 1 iulie 2024 - 30 septembrie 2025. Peste 180.000 de tineri şi-au depus candidatura în ultima rundă, din aprilie 2024, numărul cererilor ajungând astfel la 1,4 milioane de la lansarea programului în 2018.

Candidaturile DiscoverEU se deschid de două ori pe an, primăvara şi toamna, pe platforma online. Solicitanţilor selectaţi li se oferă un permis de călătorie, în principal cu trenul. Călătorii primesc, de asemenea, un card european de tineret, care oferă reduceri la activități culturale, de învăţare, sportive, la transportul local, la cazare şi masă. (C. Z.)