Atmosferă vieneză în România înainte de Crăciun

Un articol de: Dan Cârlea - 08 Decembrie 2015

Apropierea sărbătorilor de iarnă se simte şi din ofertele culturale pregătite pentru momentul Crăciunului, dar şi al trecerii într-un nou an. „Strauss Festival Orchestra Vienna” va susţine în România 11 concerte. Filarmonica „Moldova” va susține la Iași un spectacol deosebit în memoria primului concert dirijat de George Enescu în Iaşi, la data de 13 decembrie 1917. Spectacolul „Poveste de Crăciun” după Charles Dickens se reia la Târgu Mureș.

Celebra orchestră vieneză „Strauss Festival Orchestra Vienna” va susţine în România nu mai puţin de 11 concerte, în perioada 9-19 decembrie. Evenimentele sunt unite sub titulatura „Christmas in Vienna”, iar turneul prestigioasei orchestre începe în oraşul Revoluţiei române, Timişoara. Oraşul de pe Bega va vedea pe data de 9 decembrie spectacolul de deschidere a acestei serii de evenimente deosebite, care vor culmina pe data de 19 decembrie cu spectacolul de închidere, de la Sala Palatului din Bucureşti. Celelalte oraşe prin care va trece acest spectacol dedicat Crăciunului sunt: Alba Iulia, Suceava, Botoşani, Iaşi, Braşov, Bacău, Constanţa și București. La conducerea orchestrei se va afla dirijorul Willy Buchler, iar spectatorii vor avea parte de participarea extraordinară a sopranei Monika Mosser.

Programul muzical în România al orchestrei este foarte divers, cuprinzând valsuri, marşuri şi polci şi, desigur, o colecţie specială dedicată Crăciunului. Programul de anul acesta este nou, similar concertului de Anul Nou pe care Orchestra îl susține an de an la Viena. Este un spectacol autentic vienez, rafinat, potrivit pentru toate generațiile, care împlineşte cele mai exigente doleanţe ale melomanilor şi dezvoltă emoţii nebănuite în rândul necunoscătorilor. Prin spectacolul „Christmas in Vienna”, publicul este transpus în fascinanta lume vieneză şi are şansa de a se simţi, măcar pentru o noapte, invitat de onoare la balurile imperiale.

Strauss Festival Orchestra Vienna a fost fondată în 1978 de legendarul dirijor Peter Guth, care este în continuare liderul artistic al grupului şi care este considerat cel mai mare specialist în Strauss din actualitate. Seria de concerte face parte din programul naţional cultural „Artă contra Drog” - 2015.

Poveste de Crăciun la teatru

Duminică, 13 decembrie, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi va avea loc un concert cameral de excepţie, oferit de Filarmonica „Moldova”. Susți­nut în memoria primului concert dirijat de George Enescu în Iaşi, la data de 13 decembrie 1917, în aceeaşi sală, concertul programat de la ora 18:00 în Sala „Uzina cu Teatru” va fi, pe lângă un eveniment cultural de excepţie, în preajma sărbătorilor de iarnă, şi un emoţionant arc peste timp. Programul cuprinde: G. Enescu - Koncertstück pentru violă și pian, G. Enescu - Balade pentru vioară și pian, G. Fauré - Élégie pentru violoncel și pian, op. 24, Fr. Schubert - Trio de coarde în si bemol major, G. Enescu - Aubade pentru trio de coarde. Artiştii care vor încânta publicul iubitor de muzică cultă sunt: Cătălina Toma, violă, Ciprian Ciotloș, pian, Alexandru Bișoc, vioară, Șerban Mereuță, vioară, Bogdan Bișoc, violă, Filip Papa, violoncel. Invitatul de onoare al serii va fi actorul Petru Ciubotaru. 

În stagiunea trecută, Compania „Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional din Târgu Mureş a obţinut succese extraordinare la public cu spectacolul „Poveste de Crăciun”, după Charles Dickens, în regia Oanei Leahu. Nimic mai îmbucurător, deci, pentru mureşeni decât vestea că spectacolul va fi reluat, trei reprezentaţii având loc în preajma Crăciunului - 17, 18 şi 19 decembrie. „Poveste de Crăciun“ prezintă viaţa lui Ebenezer Scrooge, un zgârie-brânză bătrân şi ursuz, care se schimbă în Noaptea de Ajun. Din distribuţie fac parte actorii Costin Gavază, Mihaela Mihai, Mihai Crăciun, Anca Loghin, Georgiana Ghergu, Luchian Pantea, Anca Loghin, Rareş Budileanu, Delia Martin, Sergiu Marocico, Raisa Anč, Cristina Holtzli, Alexandru Andrei Chiran, Ion Vântu, Zeno Apostolache Kiss, Cristian Tomşa, Raluca Rîtea, Alice Bratu, Sonia Crăciun, Alexandru Hădărean, Raul Băgăian, Ştefan Mura şi Cristina Iuşan. Echipa artistică a spectacolului este formată, alături de Oana Leahu, care semnează regia, din: Rodica Arghir - scenografia, Hugo Wolf - coregrafia, Daniel Klinger - light-design, Zeno Apostolache Kiss - muzica, iar Ilarian Varga semnează regia tehnică.