Au început taberele de la Durău

Data: 29 Iunie 2014

Evenimentul a fost organizat de către Arhiepiscopia Iaşilor, iar formatori au fost pr. Mihai Barna, Vlad Socea şi Roxana Nechifor, din partea Departamentului Tabere al MMB, precum şi monahia Rafaela de la Mănăstirea „Sfântul Siluan“ din Iaşi şi Vasilica Blohat.

 „Acest curs s-a ase­mă­nat foarte mult cu o tabără în si­ne, în care cei 46 de tineri participanţi au învă­ţat coordonarea diverselor activităţi pentru copiii care vor veni în tabără, de la caiac pe La­cul Bicaz, activitate nouă în a­ceste tabere, până la tir cu ar­cul, panou de căţărat, modelaj în lut, drumeţie pe Vârful Toa­ca, sce­ne­te de teatru, curs de frânghii joa­se, slacklining şi multe altele. Pe lângă deprin­derea modului de coor­donare a acestor activităţi, săptămâna de formare a cuprins şi sesiuni cu privire la specificul e­duca­ţional şi cel spiritual al ta­berei. Astfel, voluntarii cursanţi au învăţat mai multe aspecte cu privire la nevoile sufleteşti ale copii­lor şi tinerilor şi evitarea mesajelor toxice, la dinamica de grup şi la rolul animaţiei socio-educative. De asemenea, au fost prezentate câteva aspecte despre viaţa tânărului în Bise­rică în cadrul sesiunii «Întrea­bă pre­o­tul», în care s-a răspuns între­bărilor adresate pe aceas­tă te­mă. Participarea tinerilor la ru­gă­ciunile de dimineaţă şi de sea­ră, precum şi la Sfânta Li­tur­ghie a dat acestei săptă­mâni de formare o încărcătură duhovni­cească aparte, Hristos Domnul fiind chemat în fiecare zi să bi­ne­cuvânteze tabăra şi pe cei ce vor veni în curând la Durău ca par­ti­cipanţi, precum şi pe cei impli­caţi într-un fel sau altul în organizarea acestei tabere“, a decla­rat pr. drd. Doru-Mihai Bar­na, coordonatorul Departamen­tu­lui Tabere din cadrul Secto­ru­lui de misiune, statistică şi prognoză pas­torală al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Taberele de la Durău se des­făşoară din iunie până în septembrie, în serii săptămânale ce încep duminica şi se termină sâmbăta. Sunt destinate copii­lor şi tinerilor între 9 şi 17 ani. Taberele sunt organizate în staţiunea Durău, com. Ceah­lău, jud. Neamţ. Aceasta este situată la poalele masivului Ceahlău (Vf. Toaca 1904 m) şi se află la 65 km de Târgu Neamţ, 90 km de Piatra Neamţ, 170 km de Iaşi, 175 km de Târgu Mureş şi 400 km de Bucureşti. Cazarea are loc în cadrul Hotelului „Casa Pe­lerinului“.

Pentru anul 2014, un nou program de tabără

Una dintre noutăţi constă în faptul că participanţii îşi vor pu­tea personaliza programul de ta­bără. Ei vor alege zil­nic acti­vi­tăţile la care vor partici­pa, îm­pre­ună cu echipa lor, din ur­mătoarea listă: caiac pe Lacul Bicaz (nou!), tiroliană, panou de căţărat, curs de frânghii joase  (nou!) (construirea echipei prin jocuri şi probe), tir cu arcul, Du­rău Ball, supravieţuire în natu­ră, muzică (woodsticks – nou!), modelaj în lut (nou!), origami, brăţări etc., slacklining, frisbee, volei, fotbal, baschet.

Pe lângă aceste activităţi op­ţionale, programul cadru mai cu­prinde: abc montan, comunicare, Seara Talentelor, întreabă preotul!, drumeţii pe munte, cinema, orientare de noapte, rugăciunea de dimineaţă şi de seară, Sfânta Liturghie, jocuri şi concursuri, dans, scenete de teatru, karao­ke, foc de tabără.

Supravegherea copiilor este asigurată permanent de către animatorii socio-educativi responsabili pe fiecare grupă de participanţi (2 animatori la aprox. 12 participanţi). Aceştia sunt coordonaţi de directorul ta­be­rei, formând împreună o e­chipă de oameni instruiţi pentru a oferi copiilor un mediu si­gur, educativ şi recreativ.

Alte detalii despre taberele or­ganizate de Arhiepiscopia Ia­şi­lor se pot obţine accesând a­dre­sa de internet www.tabere.mmb.ro.