Bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei în 2019

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 08 Feb 2020

Aula brâncovenească a Palatului arhiepiscopal din Buzău a găzduit joi, 6 februarie, ședința anuală a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. În cadrul întâlnirii au fost prezentate și evaluate activitățile pastoral-misionare, cultural-edu­ca­ționale, social-filantropice și administrativ-gospodărești din anul 2019 și s-au trasat obiectivele pentru anul 2020.

La întrunirea prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian au participat consilierii și inspectorii eparhiali, precum și membrii forului bisericesc, ne-a transmis părintele Dragoş Olteanu, consilier eparhial.

În deschidere, chiriarhul a săvârşit slujba de Te Deum, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi în Catedrala Voievodală „Ador­mirea Maicii Domnului”. La finalul slujbei, chiriarhul a mulțumit tuturor celor care au sprijinit Centrul eparhial în acti­vitățile sale din anul precedent. „Mulțumim tuturor celor care au răspuns chemării noastre de a ne ajuta și colaboratorilor de la Centrul eparhial. Pe parcursul anului 2019, am căutat să asigurăm un echilibru în desfășurarea acti­vi­tăților care privesc toate componentele vieții bisericești. Ca în fiecare an, un accent deosebit a fost pus pe restaurarea și consolidarea clădirilor-monumente istorice, dar nu au fost neglijate nici Sectorul social-filantropic și misionar și cel cultural-educațional. Ne-am străduit să ne aducem contribuția la consolidarea educației copiilor și tinerilor noștri, pe care i-am implicat în multe proiecte și activități specifice și, după posibilități, am derulat și activități social-filantropice concrete”, a spus Înaltprea­sfinția Sa.

Sectorul cultural-educațional a implementat programul eparhial „Veșnicia de la sat”, care s-a concretizat într-o serie de proiecte și evenimente specifice: conferințe, lansări de carte, tabere pentru tineret, vizite culturale, concursuri, manifestări artistice, festivități de premiere a olimpicilor.

În plan social-filantropic, prin diverse programe ale Centrului eparhial, protoieriilor şi parohiilor, 65.677 de beneficiari au fost sprijiniţi financiar și material, cu alimente, îmbrăcăminte, medicamente, produse igienico-sanitare, materiale de construcții, cuantumul ajutoarelor ridicân­du-se la 3.441.485 de lei.

Întâlnirea s-a încheiat cu vizionarea filmului „Retrospectiva anului 2019, în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei”, realizat de Biroul mass-media din cadrul Sectorului cultural-educațional.