Binecuvântare pentru comunitatea din Cărpiniş, judeţul Braşov

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 26 Octombrie 2021

Credincioşii comunităţii parohiale din Cărpiniş, judeţul Braşov, au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de Episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Ierarhul a liturghisit în Duminica a 23-a după Rusalii în Biserica „Sfântul Dimitrie” din parohie şi a binecuvântat cu apă sfinţită lăcaşul de cult restaurat în ultimii ani. Răspunsurile liturgice au fost date de cvintetul „Anatoly” din Braşov.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, a vindecării demonizatului din ţinutul Gherghesenilor.

„Mântuitorul Iisus Hristos l-a eliberat pe acesta şi el a rămas cuminte, spune Sfântul Evanghelist Luca. Oamenii au fost alertaţi de paznicii porcilor în urma minunii întâmplate, s-au mirat de aceasta şi nu s-au bucurat, ci s-au întristat când au văzut că demonii au intrat în turma de porci şi s-au aruncat în apă. La această pagubă minoră, paznicii i-au chemat pe toţi sătenii să vadă aceasta şi I-au cerut să plece de la ei. Sfântul Evanghelist Luca spune că l-au văzut pe demonizat întreg la minte după vindecare. Deci, uneltirea diavolului poate duce la pierderea raţiunii, a minţii, a stăpânirii de sine”, a spus ierahul.

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu l-a hirotesit iconom pe preotul paroh Mădălin Duca, în semn de apreciere a activităţii pastoral-misionare din Parohia Cărpiniş. Consiliul Judeţean Braşov, Primăria Tărlungeni şi mai mulţi binefăcători au primit acte de cinstire.

Părintele paroh i-a mulţumit ierarhului şi i-a oferit în dar o plachetă comemorativă realizată cu prilejul împlinirii a 130 de ani de la ridicarea bise­ricii din Cărpiniş şi o icoană a Sfântului Dimitrie.

După Sfânta Liturghie a fost săvârşit un parastas pentru ctitorii şi binefăcătorii bisericii din Cărpiniş, trecuţi la Domnul. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii a fost pomenit Preasfinţitul Părinte Episcop Gurie Georgiu, trecut la cele veşnice în 21 octombrie. Sărbătoarea s-a încheiat cu sfinţirea casei parohiale, restaurată complet, şi a capelei mortuare din cimitirul comunitar, ridicată recent.