Binecuvântare pentru credincioșii arădeni

Un articol de: Arhid. Claudiu Condurache - 07 Mai 2024

În cetatea Aradului, noaptea Sfintelor Paști a fost binecuvântată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhi­episcop Timotei, care a venit în mijlocul preoților și credincioșilor Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime”. Slujba Învierii Domnului, denumită Utrenia Învierii, a fost săvârșită, potrivit tradiției, cu o procesiune în jurul catedralei, iar apoi, cu Evanghelia, stihurile Paștilor, Ectenia mare, cuvântul de învă­ță­tură praznical al Sfântului Ioan Gură de Aur și predica Înaltpreasfinției Sale, în partea superioară a treptelor sfântului lăcaș. După acest moment, în catedrală, au urmat cântarea Canonului Învierii și sfințirea pâinii speciale numită „Paști” și oferită apoi credincioșilor prezenți.

Dumnică dimineață, chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală, alături de soborul preoților și diaconilor.

Răspunsurile liturgice au fost date de către Corala mixtă a catedralei, dirijată de diaconul Laviniu Morariu.

La momentul cuvenit, Părintele Arhiepiscop a rostit un frumos și bogat cuvânt de învățătură, cu referire la citirile scripturistice și ale apostolului zilei (Ev. Ioan 1, Ap. Fapte 1) în care a arătat semnificația profundă a praznicului Învierii Domnului.

În a doua parte a zilei de duminică, ierarhul a fost prezent din nou în Catedrala Arhiepiscopală, unde a săvârșit Vecernia specială de Înviere.