Binecuvântare pentru nevăzători și concurs de șah la Galați

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 10 Iunie 2024

 Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit duminică, 9 iunie, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Galați. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre lumina pe care Dumnezeu o pune în fața ochilor noștri pentru a ne arăta calea spre mântuire: „La concluzia celor șase duminici de la Învierea Mântuitorului Iisus Hristos stăruie Domnul care e Lumină pentru cei fără de lumină. Împărtășește prin vindecarea ochilor exteriori o lumină care se convertește la preamărirea lui Dumnezeu, iar orbul din naș­tere devine astăzi dascălul luminos pe dinăuntru și pe dinafară. Dumnezeu i-a deschis ochii lui ca orbul care vede să ne deschidă ochii sufletului și inimii spre a ne îndrepta cu mai multă dragoste spre nevăzători nu într-o duminică, ci ori de câte ori vedem un nevăzător pe stradă, pe scara blocului, acasă sau în piață. Să-i împrumutăm și ochii, și brațele, și dragostea noastră”.

În cadrul slujbei, la care au participat și membri ai Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Galaţi, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a hirotonit un preot și un diacon, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial. 

Ziua a continuat în parcul Reșe­dinței Arhiepiscopale cu o acțiune filantropică dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere, în cadrul căreia 40 de nevăzători au participat la o agapă și au primit pachete cu alimente. 

În ajun, 8 iunie, la Parohia „Sfinții Mina, Victor și Vichentie” din Galați s-a desfășurat cea de-a 9-a ediție a Concursului de șah „In hoc signo vinces”, unul dintre cele mai mari concursuri de șah în aer liber din țară. Înalt­prea­sfințitul Părinte Casian i-a binecuvântat pe concurenți și le-a adresat un cuvânt de învăță­tură în care a apreciat exemplara organizare a competiției. 

Concursul a fost organizat în 6 runde şi a reunit peste 120 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani, ne-a transmis pr. consilier eparhial Rareș Bucur.