Binecuvântări arhierești la Mănăstirea Rohia

Un articol de: Andrei Fărcaş - 20 Ianuarie 2021

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a liturghisit împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al aceleiași eparhii, în Duminica a 29-a după Rusalii, la Mănăstirea „Sfânta Ana”-Rohia, judeţul Maramureş.

Teologul Ioan Vlăduţ Marchiş a fost hirotonit în cadrul slujbei întru diacon pe seama Mănăstirii Rohia. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Ma­ramureșului şi Sătmarului, condus de arhid. Adrian Dobreanu.

​Pornind de la pasajul evanghelic rânduit a fi citit în această duminică, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a rostit un cuvânt de învăţătură despre recunoştinţa faţă de Dumnezeu pentru toate darurile, cu referire la cei 10 leproşi vindecaţi de Mântuitorul, din care doar unul s-a întors să-I mulţumească pentru binele făcut: „Trebuie să fim recunoscători lui Dumnezeu pentru toate zilele vieţii noastre pe care Dumnezeu ni le-a dat nouă, tuturor celor care ne-am născut şi am văzut lumina zilei”.

După încheierea slujbei, arhim. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, a mulţumit ierarhilor pentru prezența în mijlocul obștii monahale. În continuare a fost prezentat volumul „Comunicare, Comuniune, Liturghie şi Filantropie în vreme de pandemie”, care cuprinde comunicatele, predicile la pasajele evanghelice - dar cu mesaje duhovniceşti în aceste vremuri încercate. Cartea prezintă documente de mărturie şi mărturisire, precum şi activitatea social-filantropică desfăşurată de episcopie în această perioadă. La final, cei doi ierarhi au primit în dar câte o icoană pictată cu Sfântul Antonie cel Mare.