Biserica „Buna Vestire” din Cepari a fost resfințită

Un articol de: Darius Echim - 30 Mai 2022

În Duminica Orbului din naștere, 29 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a resfinţit Biserica „Buna Vestire”, monument istoric din anul 1407, din localitatea Cepari, comuna Dumitra, județul Bistrița-Năsăud.

Biserica a fost restaurată, în ultimii trei ani, prin fonduri europene și a fost înzestrată cu un nou iconostas. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în prezența oficialităților și a numeroși credincioși îmbrăcați în straie populare specifice zonei. Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor pre­zenți despre orbirea sufletească. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala preoților din Protopopiatul Năsăud, dirijată de pr. Ioan Clapa. La chinonic, solista de muzică populară Larisa Bozbici a interpretat câteva pricesne.

La finalul slujbei, pr. paroh Ionel Motofelea a mulţumit celor prezenţi şi celor implicați în restaurarea bisericii, iar ierarhului i-a oferit o icoană a Maicii Domnului.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe pr. paroh Ionel Motofelea, primarului comunei Dumitra, Gheor­ghe Bălăjan, i-a oferit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distrincție a Mitropoliei Clujului, prim-epitropului parohiei, Valentin Unchiu, i-a acordat Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”, iar lui Marcel Briciu i-a oferit „Ordinul Episcop Nicolae Ivan”. Membrii Consiliului și Comitetului parohial şi alţi binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire. De asemenea, ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești copiilor prezenți.

Biserica monument istoric a fost reparată capital între anii 1975 şi 1976, fiind sfințită pe 18 iulie 1976. În perioada 2019-2021, printr-un proiect pe fonduri europene, s-au făcut ample restaurări. În prezent, turnul este acoperit cu tablă de cupru, iar nava bisericii cu țiglă solzi. S-a confecționat un nou iconostas, sculptat în lemn de stejar de meșterul Valerică Apăvăloaie, din Grumăzești, Neamț, iar icoanele de pe iconostas au fost pictate de asist. dr. Victoria Man-Grădinar, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.