Biserica din Fântânele, județul Sibiu, reparată de Ambulanța pentru Monumente

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 20 Iunie 2023

Biserica „Sfântul Nicolae” din localitatea Fântânele, județul Sibiu, un monument istoric ridicat la 1771, a fost reparată în prima jumătate a lunii iunie a acestui an, cu sprijinul Asociației Monumentum - Ambulanța pentru Monumente.

Asociația Fântânele-Cacova Sibiului, împreună cu Parohia Fântânele, a inițiat un proiect de restaurare a bisericii din sat, o podoabă a monumentelor istorice din Mărginimea Sibiului. Proiectul cuprinde scanări în detaliu și studii geologice asupra structurii de rezistență a lăcașului de cult și reparații ale acoperișului.

Cu sprijinul Asociației Monumentum - Ambu­lanța pentru Monumente, acoperișul a fost reparat, cu o grijă deosebită în a păstra forma inițială și elementele originale.

„Au fost înlocuite elementele de lemn afectate în timp, iar pentru păstrarea formei autentice s-a decis păstrarea țiglelor vechi. Am avut o echipă de voluntari specialiști în restaurare, de la Ambulanța pentru Monumente, premiată național și internațional pentru intervențiile asupra monumentelor istorice, cărora le mulțu­mim pentru efortul depus în aceste săptămâni în a repara acoperișul bisericii noastre. Mulțu­mim tuturor credincioșilor noștri, binefăcătorilor și sponsorilor care ne-au ajutat în acest proiect”, ne-a spus preotul paroh Nicolae Popa.

Ambulanța pentru Monumente este o iniția­tivă susținută de regele Charles al III-lea al Marii Britanii și are ca obiectiv salvarea prin reparații și restaurări a monumentelor istorice din mai multe regiuni ale României. Încă din 2016, Am­bulanța pentru Monumente a intervenit prin echipe de voluntari la zeci de monumente istorice din țară, aflate în pericol de distrugere.