Biserica din Poienile Zagrei a fost resfințită

Un articol de: Darius Echim - 16 Mai 2022

În Duminica a 4-a după Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Poienile Zagrei, județul Bistrița-Năsăud.

Ierarhul a săvârșit slujba de resfințire a Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și a sfințit pictura lăcașului de cult. În ultimii opt ani, lăcaşul de cult ridicat între anii 1904 şi 1907 a trecut printr-un amplu proces de reabilitare și a fost împodobit cu pictură realizată în tehnica frescă de pictorul bisericesc Simion Seserman.

La un Altar de vară amenajat în proximitatea bisericii, Înaltprea­sfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie, în prezența oficialităților locale, jude­țene și centrale, precum și a nume­roși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare specifice zonei. Ierarhul a rostit un cuvânt de învă­țătură, intitulat „Răbdare”, pornind de la exemplul de credință și răbdare al slăbănogului de la Vitezda, care a așteptat vreme de 38 de ani să se tămăduiască. „Dumnezeu ne conduce pe calea cea dreaptă și prin suferințe, încercări și greutăți”, a subliniat ierarhul. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La finalul slujbei, pr. paroh Ovidiu-Teodor Oltean a mulțumit ierarhului, oficialităților și tuturor celor implicați în renovarea bisericii. În semn de prețuire, i-a oferit ierarhului un dicher și un tricher și o traistă tradițională.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe pr. paroh Ovidiu-Teodor Oltean. Primarul comunei Zagra, Nicolae Eugen Buşcoi, a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar prim-epitropul parohiei, Simion Pop, a primit Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”. Membrii Consiliului și Comitetului parohial şi alţi binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire. De asemenea, ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești tuturor copiilor prezenți.