Broccoli, leguma anticancer
Un recent studiu realizat la Universitatea Illinois arată că felul în care se pregăteşte şi se consumă broccoli contează şi că, dacă se adaugă muguri de broccoli în salată, efectul anticancer este aproape de două ori mai puternic. "Broccoli, pregătit corect, este un element foarte eficient de combatere a cancerului. Efectul este valabil dacă se consumă de trei-cinci ori pe săptămână", a declarat Elisabeth Jeffery, cercetător la Universitatea Illinois. Însă, pentru a obţine efecte sporite anticancer, este important ca broccoli să nu fie fiert prea mult, ca să nu se distrugă enzima mirosinază, necesară la formarea sulforafanului, componenta antiinflamatoare şi de prevenire a cancerului din broccoli. Broccoli trebuie fiert doar două-patru minute, pentru a păstra atât enzima, cât şi nutrienţii. Mugurii de broccoli conţin din plin mirosinază, iar studiul arată că, dacă lângă broccoli se pun şi câţiva muguri, efectele anticancer sunt mai mari decât dacă broccoli este consumat singur. Alte alimente care conţin sulforafan şi care ar merge lângă broccoli sunt seminţele de muştar şi ridichile.