Bucătăriile spitalelor vor fi reabilitate
Ministerul Sănătăţii a lansat programul „Hrană bună şi sigură pentru pacienţi” prin intermediul căruia vor fi reabilitate şi dotate blocuri alimentare din spitalele publice.
Au fost incluse în analiză 252 de unităţi sanitare publice, iar ministerul a constatat că două treimi dintre acestea aveau servicii de catering şi doar o treime bucătării proprii. „Programul pe care îl lansăm în acest moment pentru aceste 252 de unităţi sanitare publice care au fost incluse în analiză se referă la reabilitarea blocurilor alimentare acolo unde ele există şi au bucătării şi dotarea acestor bucătării. Un buget mediu de 2,5 milioane de euro pentru o unitate este suma la care am ajuns, ceea ce ar însemna un buget estimativ de circa 450 de milioane de euro. (...) Va fi un apel de proiecte pe care sperăm să îl lansăm la începutul anului viitor”, a susţinut ministrul Alexandru Rafila, citat de Agerpres.
Acesta a arătat că, „de cele mai multe ori”, reclamaţiile pacienţilor sunt legate de catering deoarece „mâncarea ori e rece, ori este destul de puţin atrăgătoare poate şi din punctul de vedere al conţinutului”.
Alocaţia de hrană pentru un pacient obişnuit este de 22 lei/zi, iar pentru pacienţii cu anumite patologii ajunge la 33 de lei pe zi.
Managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Cătălin Cîrstoiu, a subliniat că „nu este uşor de realizat într-un spital public asigurarea necesarului caloric corect”, însă este mult mai eficient „să se gătească mâncarea pacienţilor cu o bucătărie proprie decât să se folosească un serviciu de catering”. (O. N.)