„Bucuria de a sluji lui Dumnezeu și aproapelui” la Roma

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 24 August 2023

La Castel Gandolfo, Roma, se va desfășura în perioada 1-4 septembrie cea de-a doua ediție a întâlnirii Grupului informal interna­țional de preotese „Sfânta Nona”. Tema din acest an este „Bucuria de a sluji lui Dumnezeu și aproapelui”. Evenimentul este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și prin implicarea mai multor parohii din Italia. 

La reuniunea preoteselor din diasporă sunt așteptate aproximativ 150 de persoane din România, Italia, Republica San Marino, Germania, Spania, Portugalia, Franța, Olanda, Belgia, Austria și Canada, se arată pe episcopia-italiei.it

Evenimentul va fi deschis de prof. dr. Cristina Benga și va cuprinde prelegeri și ateliere practice cu diferite tematici, precum: „Importanța comunității în slujirea lui Dumnezeu și aproapelui. Oportunități de reflecție și schimb de idei între preotesele din diasporă și din România”; „Starea de introversie sau extraversie a preotesei și impactul acesteia asupra comunității de credincioși”; „Bucuria de a sluji tinerilor: Grupurile de tineri în parohii și cum le îmbrățișăm”; „În căutare de talanți prin grădina Domnului”; „Preoteasa și tipurile de relație care se nasc în slujirea aproapelui și cum poate aceasta să le îngrijească”. 

O alocuțiune va fi rostită și de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, precum și de alți invitați.

Cea de-a doua ediție a întâlnirii preoteselor din diasporă este realizată prin implicarea mai multor parohii românești din Italia: Parohia Ortodoxă Română „Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma; Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Nichita Romanul” din Monte Compatri-Pantano și Parohia Ortodoxă Română „Înălța­rea Sfintei Cruci” din Torino.

Grupul internațional de preotese „Sfânta Nona” a luat ființă în toamna anului 2021 și în prezent numără peste 600 de membre. „Obiectivul acestui grup este de a crea un cadru specific de susținere reciprocă, comunicare deschisă și constructivă în vederea înțelegerii efortului sus­ținut pe care îl presupune misiunea preoteselor de pretutindeni în transmiterea credinței ortodoxe”, se arată pe site-ul amintit.